Служители на Министерство на туризма, Комисия за защита на потребителите

...
Служители на Министерство на туризма, Комисия за защита на потребителите
Коментари Харесай

Четири институции проверяват за нелоялните практики в сферата на туризма на „Кулата-Промахон“

Служители на Министерство на туризма, Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), Областна дирекция на МВР-Благоевград, Сектор „ Противодействие на икономическата престъпност " и ИААА ревизират транспортни средства за нелоялни практики в областта на туризма на Граничен контролно-пропускателен пункт „ Кулата-Промахон ".

Проверките са резултат от постъпила в Министерство на туризма информация, касаеща опасенията на туристическия бизнес за разрастването на сивия бранш. Съвместната активност на институциите ще продължи през цялата година на всички гранично-пропускателни пунктове на страната, според пълномощията на държавните органи.

Министерство на туризма взаимно с КЗП ревизира за законово практикуване на активността на туроператорите, туристическите сътрудници и на правоспобните екскурзоводи. ИААА правят инспекции за спазването на условията на Закона за автомобилните транспорти. Областна дирекция на МВР-Благоевград, Сектор „ Противодействие на икономическата престъпност " вземат отношение по вероятно определяне на нерагламентиран транспорт на пасажери.

През миналата седмица инспекция беше осъществена на Граничен контролно-пропускателен пункт „ Русе-Гюргево ". Проверени са 12 рейса, пренасящи туристи за Румъния. На 12 броя туроператори (организатори на пътуванията) е осъществена инспекция в Националния туристически указател за съществуването на годно подписан контракт за застраховка „ Отговорност на туроператора ". Направена беше инспекция също дали при осъществяването на активността си туроператорите имат подписани контракти с лицензирани превозвачи и правоспособни екскурзоводи. В резултат на инспекцията са формирани 10 протокола от Комисия за отбрана на потребителите взаимно с представител на Министерство на туризма.

Извършена беше инспекция в Националния туристически указател и на три лица, упражняващи специалността „ екскурзовод ". Съгласно условията на Закона за туризма всеки екскурзовод би трябвало да е лицензиран, да има идентификационна карта, която да дава, с цел да се удостовери, че работи по отношение на регламентите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР