Служители на ГД Пожарна безопасност и защита на населението, съвместно

...
Служители на ГД Пожарна безопасност и защита на населението, съвместно
Коментари Харесай

Обстановката в Северозападна България е усложнена, има язовири пред преливане

Служители на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", взаимно с представители на локалната власт и доброволци, обезпечават наблюдаване на сериозни точки на водоемите в засегнатите от преваляванията обитаеми места. По данни на НИМХ-МОСВ се чакат обилни по количество превалявания в 16 области.

Четвърти ден продължава работата на хидромодула в Монтана на язовир " Христо Смирненски " , чиито благоприятни условия разрешават отвежданата вода да е до 20 куб. метра в минута. Към момента язовирното оборудване не прелива.

Хидромодул има и на язовир " Клисурица ". Трите моторни помпи работят с оптималните си благоприятни условия от 20 куб. метра в минута и подкрепят следеното изпускане на водата от язовира.

С изключително внимание продължава наблюдението на равнищата на язовирите " Липница " и " Огоста ". Продължава изпускане на двете уреди. Към момента язовир " Огоста " разполага със свободен размер.



Във вчерашния ден екипи от Столичната пожарна направиха наблюдаване на река " Искър " в регионите на с. Кокаляне, кв. " Курило " - гр. Нови Искър и бул. Цариградско шосе -парк " Врана ".

Десетки сигнали за отводнявания и паднали дървета бяха подадени в Министерство на вътрешните работи през миналото денонощие. В столицата екипите на пожарна са отводнявали гаражи кварталите " Младост " и " Левски ". Реагирали са на позвънявания за две паднали дървета. От изобилния дъжд нощес наводнени бяха подлезите при НДК и Лъвов мост, а на Околовръстния път три коли закъсаха и се наложи от тях да бъдат извадени пет индивида.

Изпускане на води от бент. " Студена " увеличи равнището на река Струма

Обемът на язовир " Студена " към днешна дата е 24 193 000 кубични метра, оповестиха от управлението на " ВиК " Перник. Оттам обявиха, че с цел да не се стигне до в допълнение нарастване в равнището на река Струма и преливане на коритото ѝ, не се планува изпускането на по-голяма част от водните маси на язовирното оборудване.

" Студена " има задоволителен свободен размер и може да поеме предстоящите интензивни притоци в резултат на дъждовете в идващите дни, твърдят от сдружението.

Към момента се изпускат към 1500 литра в секунда, което е повишило равнището на реката от пет на 15 сантиметра според от широчината ѝ в обособените сектори. От на следващия ден прогнозата е за по-слаби дъждове и с това движение притокът на изпускане ще стане по-малък от разхода, което значи, че размерът на язовира ще понижава, прибавят от " ВиК ".

Експертите в сдружението наблюдават непрекъснато положението на водния обект, а всички техни дейности се координират с Басейнова дирекция " Западно-беломорски регион ".

Преди дни шефът на ВиК Перник Борислав Иванов също удостовери за Българска телеграфна агенция, че на този стадий няма заплаха от преливане на водоеми и наводнения по поречието на Струма.

Зов за помощ за Берковица

Областният шеф Здравко Здравков се обърна към жителите на област Добрич с зов за поддръжка и помощ на потърпевши от наводненията в Северозападна България, заяви основният специалист " Връзки с обществеността " на Областната администрация в Добрич Вержиния Георгиева. Много обитаеми места пострадаха от наводненията, вследствие на прелелите от коритата си реки, допълват от администрацията.

" Да протегнем ръка и помогнем на потърпевшите по този начин, както хиляди хора помогнаха на жителите на Добрич, когато през 2014 година градът бе наводнен вследствие на пороен дъжд ", моли Здравко Здравков.

Тези, които имат опция и предпочитание, могат да създадат подаяние по банкова сметка на община Берковица , която е оповестена на страницата на общината. Поройният дъжд наводни приземния етаж на лечебното заведение и провокира голям брой вреди. Събраните средства ще бъдат изразходвани за закупуване на изгорелите електроуреди, сподели още Здравков.

От Областната администрация обръщат внимание, че Българският Червен кръст има основан фонд за набиране на средства за подкрепяне на потърпевши при бедствия, повреди и рецесии, посредством който също може да се подарява. Няколко общини в страната, измежду които Габрово и Сандански също започнаха благотворителни акции за Берковица.

И през днешния ден близо 100 военнослужещи от Сухопътните войски с 15 единици тежка и профилирана техника оказват помощ за възобновяване на Берковица от провалите, нанесени от проливните дъждове. Независимо от неподходящите метеорологични условия и неспиращите дъждове, напъните на военнослужещите от Сухопътни войски дават резултати. Те извършват задания по разчистване на пътната инфраструктура и на речното корито, оповестиха от Министерство на защитата.

" Радостно е, че в Берковица, където на 1, на 4 и на 12 юни имаше поройни дъждове и наводнения, през тази нощ не е валяло интензивно и няма нови вреди ", съобщи регионалният шеф на Монтана Валери Димитров.

Опасност от високи води в Пловдивско

Областният шеф на Пловдив Ангел Стоев разгласи подготвеност за привикване на Областния спешен щаб поради прогнозите за предстоящи значителни превалявания в Пловдивския район, оповестиха от Областната администрация. Опасността от високи води се следи непрестанно и при нужда ще се реагира неотложно, както е планувано в регионалния проект за реакция при бедствия и повреди.

Във връзка с предписание от Министерски съвет за предприемане на съответни ограничения съм изпратил писма до кметовете на всички общини, до ръководителите на Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Пловдив, " Напоителни системи ", Областно пътно ръководство, в които съм изискал да бъде изработен оглед на речните корита, дигите и дерета , уточни Стоев. Отделно е изискана информация за сериозните сектори във всяка една община и какви дейности се подхващат за тяхното обезопасяване.

По информация от общините са взети превантивни ограничения и е основана организация за разчистване на рисковите сектори. Осигурено е 24-часово наблюдаване на равнището на реките и язовирите, с цел да има опция за реакция при рисково повишаване на водите. Създадена е готовност на доброволните формирования, известени са и пътноподдържащите компании за подкрепяне с техника.



Има някои сериозни сектори по поречието на река Стряма на територията на Община " Марица ", сподели Стоев. Там има насипи, които би трябвало да бъдат укрепени от " Напоителни системи ", само че те не разполагат с техника за това. Областният шеф е изпратил писмо до управлението на сдружението в София с гледище да бъдат обезпечени строителни машини.

Най-притеснен съм за региона на Стамболийски , където ситуацията е сериозно и отпреди повече от 2 години има подписан контракт за разчистване на речното корито на Марица, разяснява Стоев. Договорът е обжалван в съда от екоорганизация, която отхвърля срещи, и нищо не може да се предприеме.

Днес е изпратено писмо и до всички членове на Областния спешен щаб да бъдат разполагаем в събота и неделя, тъй като при вероятно усложняване на ситуацията регионалният шеф ще свика щаба, с цел да се подхващат нужните дейности за предварителна защита и отбрана на популацията.

Община Карлово деликатно следи метеорологичната конюнктура и е подготвена за дейности, оповестиха от пресцентъра на администрацията. Създадена е организация за разчистване и наблюдаване на реките и деретата тук-там с най-голям риск, доброволното формирование " Васил Левски " е известено и е в подготвеност да се включи в спешна обстановка. Българска телеграфна агенция напомня, че през септември предходната година след поройни дъждове бяха наводнени няколко карловски села и обитаеми места от общините " Марица " и Калояново.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР