Служител на Световната здравна организация е бил убит при нападение

...
Служител на Световната здравна организация е бил убит при нападение
Коментари Харесай

Служител на СЗО е бил убит при окупацията в Могадишу

Служител на Световната здравна организация е бил погубен при нахлуване на радикалните ислямисти от " Аш Шабаб " против хотел в сомалийската столица Могадишу в петък вечерта, заяви генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, представен от Франс прес.

В петък вечерта седем въоръжени ислямисти щурмуваха хотел " Пърл бийч " на морския бряг в Могадишу. По данни на сомалийската полиция по време на шестчасовата блокада са починали шестима мирни жители и са ранени 10 души. Трима членове на силите за сигурност също са починали при нападението. 

" Съкрушен съм от загубата на чиновник на СЗО при неотдавнашното нахлуване в Могадишу ", написа Гебрейесус в Туитър и заключи: " Осъждаме всички набези против мирни жители и филантропични служащи ".

" Аш Шабаб " поеха отговорност за нападението, заявявайки, че то е било ориентирано към място, посещавано от управляващите. Групата стартира протест против федералното държавно управление, подкрепяно от интернационалната общественост, преди повече от петнадесет години. Ислямистите постоянно се насочват към хотели, в които нормално се намират високопоставени сомалийски и задгранични чиновници.

В отчет до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през февруари генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че 2022 година е била най-смъртоносната година за цивилното население в Сомалия от 2017 година насам, значително поради нападенията на ислямистката формация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР