Служител на Министерството на отбраната е подал оставка заради пропуснато

...
Служител на Министерството на отбраната е подал оставка заради пропуснато
Коментари Харесай

Протоколът над всичко. Как думи на Пеевски и Желязков срещу Тагарев станаха повод за оставка

Служител на Министерството на защитата е подал оставка поради пропуснато съблюдаване на протокола по отношение на водосвета на бойните флагове на Българската войска на Богоявление. Той е пропуснал да насочи покана за събитието до всички членове на Народното събрание. Това излиза наяве от известие на министерството.

Новината идва на фона на идната през март ротация на Николай Денков и Мария Габриел на поста министър-председател. В последните дни на няколко пъти разнообразни представители на партиите, подкрепящи кабинета ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи разясниха идната ротация и възможната промяна на министри от кабинета.
Искане за оставка поради липса на предложения
До оставката се стигна, откакто по-рано денем ръководителят на Народното събрание Росен Желязков , който е на посещаване във Виетнам, изиска пояснение от министъра на защитата Тодор Тагарев за това, че не са изпратени предложения за водосвета до всички депутати.

„ Досега в Народното събрание не е имало казус да не бъдат поканени всички народни представители на такива празници. Аз ще желая нужната информация за това, с цел да се реши дали става въпрос за недовиждане, или става въпрос за някакво по-особено отношение от страна на уредниците “, разяснява Желязков от Виетнам.

Малко по-късно с позиция излезе и ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски . Той сподели, че упорства Тагарев да се яви пред Народното събрание, с цел да даде пояснение пред депутатите.

„ Един самозабравил се министър унизи Народното събрание “, написа Пеевски и добави, че Тагарев „ плахо избяга от отговорност, като не пое нито едно значимо решение, което можеше да вземе самичък, а прехвърляше на Народното събрание да извършва евроатлантическите задължения на страната “, както и че министърът на отбрната е единствено „ евроатлантик на думи и поза “.

По тематиката се изрече и депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов , който разяснява, че въпросът е посочил, че Тагарев е „ опасност за националната сигурност на страната “.

Първоначално от Министерството на защитата (МО) разясниха пред БНР, че протоколът за водосвета е бил спазен. По-късно обаче от институцията трансформираха позицията и оповестиха, че техен чиновник, виновен за процедурата, е подал оставка поради неточност.

„ Експертът, на който е предоставена задачата да предложения депутатите на водосвета на Богоявление, по простъпка е употребил неактуализиран лист, за което алармира самичък на управлението и пожела да подаде оставка от заеманата позиция “, оповестиха от министерството.

Позиция до медиите изпрати и служителката на министерството, която сподели, че не е подавала оставка под напън.

" Абсолютно погрешни се спекулациите, че съм подала оставката си под нечий напън. Убедена съм, че по този начин би направил всеки човек с възприятие за отговорност. Надявам се това да постави завършек на недостойните персонални офанзиви срещу министър Тагарев ", написа тя.
" Бъдете мъж "
Веднага след позицията Делян Пеевски още веднъж разгласява коментар по тематиката.

„ Министър Тагарев, бъдете мъж, поемете отговорност. Предишният път съветникът ви подаде оставка поради абсурда в “Пирогов ”, само че откакто го крихте дни наред. Сега някакъв почтен специалист подава оставка, поради гафа с Народното събрание “, написа Пеевски.

Председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи засяга случая с случая в болница Пирогов, след който членът на „ Да България “ Мустафа Емин подаде оставка като консултант на Тагарев. В края на август здравна сестра от " Пирогов ", че Емин е злоупотребил със служебното си състояние, до момента в който е бил в детска травматология с детето си и се е държал надменно.

Тодор Тагарев беше определен на поста министър на отбрната с встъпването на власт на кабинета на Николай Денков. Още преди да встъпи на поста той беше прочут с позициите си в поддръжка на Украйна и против дейностите на Русия във войната посред им. След встъпването му в служба на няколко пъти беше изпратена военна помощ за Киев. В армията беше стартирана и рационализация на пехотата.

Решението за закупуване на американските бойни и спомагателни машини „ Страйкър “ провокира рецензии против Тагарев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР