Служебното правителство внася бюджет, разработен на база действащото законодателство. Това

...
Служебното правителство внася бюджет, разработен на база действащото законодателство. Това
Коментари Харесай

Донев: Проектобюджет 2023 е с 3% дефицит, но и с нов дълг от 13,7 млрд. лв.

Служебното държавно управление внася бюджет, създаден на база настоящото законодателство. Това заяви министър председателят Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет в петък.

„ Подготвихме план на Закон за държавния бюджет за 2023 година с 3% недостиг, който да дава отговор на критериите на Пакта за непоклатимост и напредък. За да се реализира подобен бюджет, служебният кабинет приготви пакет от данъчно законодателство, възобновяване Данък добавена стойност, така наречен налог облага и други ”, сподели Донев.

„ Предложения законопроект е с недостиг 6,4 % от Брутният вътрешен продукт. Със законопроекта не предлагаме смяна в данъчната политика. Затова е належащо да бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 милиарда лв., като в края на годината размерът на дълга ще доближи 46,8 милиарда лв. ”, акцентира и финансовият министър Росица Велкова.

По думите ѝ приходите имат номинален растеж от 6,1 милиарда лв., а разноските са скочили до 11,8 милиарда лв., което води до в допълнение утежняване на недостига с 5,6 милиарда лв.. „ Приходите са 35,7 % за 2023 година ”, добави Велкова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР