Служебното правителство ще открие възможно най-скоро търгове за доставка на

...
Служебното правителство ще открие възможно най-скоро търгове за доставка на
Коментари Харесай

Правителството ще остави на наследниците си решенията за дългосрочни доставки на газ

Служебното държавно управление ще открие допустимо най-скоро търгове за доставка на природен газ в средносрочен и дълготраен проект. Решението за сключване на контракти обаче ще бъде оставено на идващото постоянно държавно управление. Това заяви президентър Румен Радев на среща с представители на управлението на фирмите " Gastrade " и " Copelouzos Group ". На нея се обсъждаха опциите за увеличение на количествата природен газ за България, които страната ще получава през Гърция посредством терминала в град Александруполис.

" Газтрейд " (Gastrade) и Копелузос (Copelouzos) са измежду фирмите, създали плана за терминала за полутечен природен газ в Александруполис. Терминалът, който би трябвало да е подготвен през 2023 година, ще обезпечи нови количества газ за доставяне на районните пазари в Югоизточна Европа. Очаква се компании от Съединени американски щати, Катар, Израел да бъдат главните снабдители.

По този метод планът ще способства за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на газ, както и за поощряване на конкуренцията в интерес на крайните клиенти. Планираният потенциал на оборудването възлиза на 6,1 милиарда кубически метра годишно. Сред резервиралите потенциал е и " Булгаргаз " с 500 млн. кубически метра годишно, а България е и акционер с 20% в плана. През 2021 година Европейски Съюз реши да отпусне безплатна помощ от 166,7 млн. евро (199 млн. щатски долара) за плана.

В диалога участваха министър-председателят на служебното държавно управление Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на управленията на " Булгаргаз " и на " Булгартрансгаз ".

Това е втора среща по тематиката за газовите доставки, която провежда президентът Румен Радев. На 12 август той разяснява довършването на градежа на интерконектора с представители на сдружението възложител " Ай Си Джи Би " и строителя " Авакс ". Тогава гръцката компания строител до края на август или най-късно до 7-8 септември да извърши всичко незавършено по обекта и да получи нужните позволения от българските управляващи. При осъществяване в период на довършителните работи, интерконекторът би трябвало да доставя търговски количества газ от 1 октомври.

Малко след встъпването в служба служебното държавно управление в енергетиката. Причината бе в недостигащи количества природен газ за зимните месеци. По сметки на " Булгаргаз " месечно, освен това с включени количества от танкерите, контрактувани от кабинета " Петков ". Кризисният щаб обаче реши България от контрактуваните 3+4 танкера с полутечен газ от американската компания " Шиниър ". Той ще обезпечи част от потреблението за октомври, а отводът на останалите бе стимулиран с неосигурени слотове за разтоварване и високата им цена, която би направила договорката нерентабилна.

Въпреки думи на енергийния министър Росен Христов, че различни доставки от Азербайджан и Турция, той и договарянията за възобновяване на доставките от съветската компания " Газпром ", с която България има контракт до края на годината, само че от края на април не получава заложените количества поради от Русия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР