Служебното правителство работи само от един месец, а вече има

...
Служебното правителство работи само от един месец, а вече има
Коментари Харесай

Коалиция "Газпром", или как тече "превратът на зелените чорапи"

Служебното държавно управление работи единствено от един месец, а към този момент има в " актива " си стотици уволнения и назначения на основни постове - и в държавната администрация, и в държавни компании. Тази скорост на " пречистване " е връх, заслужен за регистриране в Книгата на " Гинес ". Още в първите дни се разтресоха върховете на НАП, митниците, държавния запас, ДНСК, Инспекцията по труда, Гранична полиция. Последваха смени в ръководствата на пътната организация, тол ръководството, Патентното ведомство, Комисията за потребителите, фонд " Земеделие " и така нататък, и така нататък Новини от тази категория валят безусловно всеки ден.

Кабинетът с началник Гълъб Донев, чиято съществена задача е да провежда изборите на 2 октомври, прави огромно кадрово пречистване и подсилване, като че ли се готви за ръководство, което ще продължи години. Ако има нещо по-стряскащо от количеството и гневното темпо на кадровите промени, това е качеството им. 

Преди дни гражданското съдружие БОЕЦ назова чистката, която организира третият служебен кабинет на президента Радев,

 

" прелом на зелените чорапи "

 

" Нарекохме процеса по този начин, защото много от новите назначения на ръководни позиции са някогашни военни, някогашни чиновници на Министерство на вътрешните работи, ченгета от Държавна сигурност ", разяснява водачът на БОЕЦ Георги Георгиев. В сдружението са уверени, че е в ход мащабна скица за операция на изборите и изясняват за какво считат по този начин:  " Тече жесток развой на всеобщи уволнения на всички равнища и във всички структури на държавната администрация. Наглед нелогични, те имат своето пояснение - това е „ Моделът ГЕРБ ” за правене на избори посредством надзор и употреба на държавната администрация. Това са сигурни 200-250 хиляди гласа, които плюс гласовете от общинската администрация (огромен % от общините са феодални владения на ГЕРБ и ДПС) и гласовете от следения от обръчите от компании на тези партии избор би трябвало да осигурят изборната победа на обединението „ Газпром ” – ГЕРБ, Движение за права и свободи, Радев (Янев). Залага се и на дълъг мандат на Радев – избори и след тези избори, в случай че проектът не сработи от първия ход, като в този случай контролът над държавната администрация е още по-голям.

БОЕЦ постоянно са прекомерно внезапни и радикални в своите оценки и мнения. Но да забележим какво споделят обстоятелствата.

 

Министерство " Приятели на Москва "

 

Кадруването в енергетиката е огромен и разрастващ се скандал. Започна се още с назначението на Росен Христов за отраслов длъжностен министър. Христов бе показан като човек със стабилен опит в енергийната сфера (работил е за италианския колос " Ени " ), но експертизата му не е точно " енергетика " - познавач е по преструктуриране на компании, т.е. занимавал се е с вложения, сливания, вливания, разделяния, продажби на активи и впрочем. В което евентуално е добър. Но както означи същински специалист по енергетика, до неотдавна служебният министър бъркаше мерните единици за природния газ.

Не стана ясно кой го е предложил, само че наподобява за патроните му не е значимо да схваща от газ, а да вземе пламенно противоположния завой към " Газпром ".  За това свидетелстват и други назначения в енергетиката. Заместник на Христов стана червеният бунтар с бели коси Еленко Божков, който на миналогодишните митинги спря с голи ръце метрото. Той е познавач по енергетика (беше и член на КЕВР), само че на първо място е върл апологет на положителните връзки с Москва. Любомира Ганчева, която стана началник на кабинета на министъра, е известна като любимката на Кремъл поради извънредно " верните " й проруски позиции. Нейни изявления за Крим, за референдума, Минските съглашения и други в жанр " Русия е ангел, Украйна е дявол "  често се цитират от съветските пропагандни медии. И Росен Христов, и икономическият министър Николай Стоянов настояват, че не знаят кой договаря с " Газпром ". " Булгаргаз " също не знае. Те даже не знаят за какво спря съветският газ за България и настояват, че България сама си го е спряла. 

Да уволниш " газови акули " и да назначиш партийна активистка отпред на ключово енергийно дружество, и то в доста сложен миг, е безумство. Но се случи - Деница Златева, някогашен народен представител на Българска социалистическа партия, стана изпълнителен шеф на " Булгаргаз ". Златева е била дълги години интернационален секретар на соцпартията, в две държавни управления е била вицепремиер по европейски въпроси, твърди се, че е работила в някаква частна компания (името е дълбока тайна), а най-близката й връзка с газ е, че година-две е била административен шеф в " Булгаргаз ". Но да подписваш длъжности характерности няма нищо общо с висшия пилотаж, който би трябвало да владее управител в газовата енергетика.

Силно смущаващи са и други две попълнения в борда на " Булгаргаз ". При толкоз доста енергийни специалисти в България определените са шеф на компания в Панагюрище, която се занимава с произвеждане и търговия с метали (Димитър Спасов) и  Татяна Петрова-Бояджиева, която е собственик на организация за недвижими парцели и е акционер в " ТБ Лайн " с предмет електронна търговия. Когато плъзна анонсът за Златева и другите двама, всички помислиха, че е смешка или подправена вест. Оказа се истина. 

Тъй като всички приказват за цени, газ, ток и бензин, никой не вижда какво се случва в браншове като околната среда. Но някогашният отраслов министър Борислав Сандов го разказа с една дума  -

 

реституция

 

" Екоминистерството се завърна в мрачните си времена. Няма и месец, откогато Министерство на околната среда и водите е под контрола на служебното държавно управление, а резултатът е тиха реституция на ползите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и олигархията. Първата среща на новия министър беше с управата на Столичната община, а първи посочен от нея зам.-министър - някогашен зам.-кмет на Столичната община от ГЕРБ - Мария Бояджийска. Дългогодишният народен представител на Движение за права и свободи Ерджан Ебатин си работи сред изборите като шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна, а спирачката за нови предпазени територии и настойника на ползите на олигархията в бранш " дива природа "  Мирослав Калугеров още веднъж е Директор на отрасловата дирекция в Министерство на околната среда и водите. " Явно към този момент се е възстановил от дългия 7 месеца болничен, който подава в първия и финален под мое управление негов работен ден ", разяснява Сандов във Facebook.

Реставрация в действителност тече на всички места. Включително и в агросектора. Атанас Добрев още веднъж е   зам.-министър на земеделието. Кариерата му - професионална и политическа, е забележителна. Познаваме го като началник на ДФЗ, излъчен от ГЕРБ. После стана зам.-министър от квотата на " Атака ", а сетне и като номинация на Вътрешна македонска революционна организация. Появи се на същата позиция и в кабинета на Промяната. Но в края на март бе освободен от зам.-министерския пост от премиера Кирил Петков. Официално претекстове не бяха обявени, само че съгласно " Капитал " повода е, че името на Добрев е в отчет от Александър Дунчев, някогашен народен представител и някогашен началник на Агенцията по горите, който разобличава схеми за противозаконна сеч, източване на държавни ловни и горски стопанства, чадър над фирмените обръчи на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Днес Добрев отново е на власт. 

Реставрация има и в Държавен фонд " Земеделие "  - многомилиардната каса за субсидии за селското стопанство, която оперира и със средства от Европейски Съюз.

Новият изпълнителен шеф Георги Тахов  е някогашен кадър на Национална агенция за приходите, приключил счетоводство в Свищовския институт и  " Стратегическо управление и ръководство на сигурността и публичния ред " в Академията на Министерство на вътрешните работи.  С Министерство на вътрешните работи е обвързван и зам.-директорът Георги Динев, приключил финанси в Югозападния университет. Той седем години е работил в системата на  вътрешното министерство, а от 2010 година гради кариера в агросектора, започвайки като основен специалист в дирекция " Противодействие на измамите " в ДФЗ. За трети път се връща като зам.-директор - след 2017-2019 и след 2021 година Другото попълнение е Владислава Казакова, която е поставена за зам.-директор на ДФЗ с значими ресори - " Директни заплащания на повърхност " и " Информационни технологии ". Тя е член на Българска социалистическа партия, смята се за човек на пловдивския предприемач Георги Геров. Била е шеф " Договориране " във фонда, само че предното управление я уволнява поради изнасяне на служебна информация - предоставяла вътрешна информация на консултантска компания, чийто офис се намира точно пред постройката на ДФЗ-Пловдив. 

Връщане на фрагменти със противоречиви биографии върви и в строителния сектор 

 

Филолог ръководи милиарди за пътища и ВиК, 

 

откри следствие на ABCnews. Става дума за младия и упорит Захари Христов, зам.-министър на районното развиване и в този момент, и в предния длъжностен кабинет, когато отпред на Министерство на регионалното развитие бе Виолета Комитова. 

Официалното СV на Христов е постно. На уеб страницата на Министерство на регионалното развитие той е показан по този начин: Заместник-министър Захари Христов е заемал същата служба в интервала юни 2021 година – октомври 2021 година Работил е в Агенция „ Пътна инфраструктура “, както и в частния бранш. Магистър е по Бизнес администрация от ПУ „ Паисий Хилендарски ". 

Сайтът ABCnews с доста старания съумява да изкопчи от Министерство на регионалното развитие още подробности за житието на младия сполучлив мъж. От министерството показват, че зам.-министърът е бакалавър по " Българска лингвистика ", но пък има значими следдипломни квалификации: Стратегическо водачество и ръководство на промяната; Добри практики при използването на Закона за публичните поръчки; Прилагане на новия Закон за концесиите; Одит на средствата от Европейски Съюз.  Това са еднодневни образования на Института по обществена администрация към Министерски съвет. Годишно всеки държавен чиновник минава най-малко 4-5 такива курса, написа ABCnews. 

В политическата блъсканица предишното лято мина неусетно новината, че заместникът на Комитова е бил освободен. Разследване на “Благоевград нюз ” твърди, че Захари Христов е предложил да спомага на строителни компании да си получат с предимство плащания, забавени от страната. И че Димитър Стоянов, тогава началник на кабинета на президента Радев, а сега боен министър, персонално е бил осведомен с тези скандални обвинявания. Пред БанкерЪ Комитова удостоверява, че има сигнали за корупция.

Захари Христов е член на соцпартията, претендент за народен представител, включително и на изборите през април миналата година. Не е загадка, че е протеже на двама изтъкнати бесепари - бизнесмена Георги Гергов, който беше водач на Българска социалистическа партия Пловдив, а сега е отлъчен и е в лагера " КонтраНинова ", и Николай Копринков, секретар на президента Радев по вътрешни въпроси.

От президентството отказали на ABCnews коментар за назначаването на Христов на високия пост, тъй като за зам.-министрите решавал министър председателят. Гълъб Донев обаче мълчи. Също както и служебният министър Иван Шишков. 

 

Кадрови стихии тресат и Министерството на стопанската система

и подопечните му структури 

В новата кохорта има много хора, напълно директно свързани с Българска социалистическа партия. Повечето са от лагера " АнтиНинова ". Третият президентски кабинет несъмнено " натрива носа " на лидерката на соцпартията, която в последните месеци утежни връзките си с президента. Това пролича още първия ден, когато за министър на стопанската система Радев назначи уволнения от Нинова началник на " ВМЗ Сопот " Никола Стоянов. И войната стартира. Веднага след протоколното предаване на щафетата с насилени усмивки пред камерите някогашен и нов министър  влязоха в словесни престрелки и обвинявания. Нападките се развихриха на мощно сензитивен фронт- оръжейна търговия и има ли експорт за Украйна. В багра се включиха и шефове на компании.

Ръководството на ВМЗ и отстраненият от Нинова началник на " Кинтекс " Александър Михайлов изнесоха много пиперлива информация за настоящия министър в предното му амплоа. Те го упрекнаха, че като началник на борда на ВМЗ - Сопот е отклонявал към частни компании продукция, поръчана от държавния оръжеен търговец " Кинтекс ".  Чу се също, че е имало източване на средства на " Кинтекс " през дубайска офшорка. Засега реагираха ДАНС и прокуратурата.

Междувременно акция " метла " протече и в Държавната консолидационна компания, и в Национална компания " Индустриални зони ". Според служебния министър Стоянов имало " пълно срастване сред партийни личности и държавните сдружения в системата на ДКК " и освен там. Няма спор, че е прав, само че партийното слепване е порок на кадровата политика и на настоящето държавно управление. 

Покрай всички избори, периодично повтаряне на кабинети и неспирни кадрови промени мъчително изпъква фактът, че партийната принадлежност е водещ принцип, когато става дума кой да бъде махнат и кой да бъде подложен на държавен пост.

Чистката в администрацията и в бордове, управителни и надзорни препоръки на държавни компании е

 

чудовищно тъпчене на закони и правила

 

За уволненията няма претекстове, нито пояснения, за назначенията няма критерии, не се организират състезания, нито проби, нито даже проформа изявленията. Законът за обществените предприятия изисква да се прави сериозен асортимент на мениджъри при наложително спортно начало. Законът като че ли е анулиран от група кадровици, секретни като масонска ложа, които държат описи и телефони и подреждат кой да бъде махнат и кой къде да бъде организиран. Президентът Радев доста обича да приказва за почитание към законите, ред и морал. А в този момент се прави, че не чува и не вижда какви ги прави назначеният от него кабинет. 

В цивилизованите страни никой не сменя ръководители като носни кърпички. Знайно е, че добър управител и шеф се изгражда бавно и настойчиво. А и кой ще желае да поеме проветрив пост с вероятността след 5 седмици или 5 месеца да бъде изритан поради промяна на властта? Освен в случай че не е обезверен службогонец, прохождащ експерт, изследовател на рушвети и комисиони или просто прозорлив хитрец, който желае да вкара влиятелна месторабота в скромното си CV.

В тази отровна (не от вчера) среда не е чудно, че по високите етажи на властта се ширят все по-нагла и многолика корупция и въпиеща непросветеност. Дали изборите ще донесат смяна към положително? От гласоподавателите зависи. 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР