Служебното правителство прие нови разпоредби, които ще подобрят значително социалната

...
Служебното правителство прие нови разпоредби, които ще подобрят значително социалната
Коментари Харесай

По-голям брой нуждаещи се ще получават социални помощи от 1 юни

Служебното държавно управление одобри нови разпореждания , които ще подобрят доста обществената протекция за хората от уязвимите групи. Те ще влязат в действие от 1 юни и ще подсигуряват, че по-голям брой нуждаещи се ще могат да получат обществена помощ в по-голям размер. Очакванията са, че още през тази година техният брой ще се усили от 35 000 на над 45 800 души приблизително на месец .

Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров след днешното съвещание на Министерския съвет.

С измененията се вкарва нов механизъм за обществено подкрепяне. От 1 юни размерът на обществените помощи ще се дефинира според от линията на беднотия в страната и няма да бъде привързан с обезпечения най-малък приход, както е сега. Това ще докара до доста увеличение на размера на помощите . Той ще се актуализира регулярно и ще дава отговор в по-голяма степен на потребностите на хората, които се нуждаят от поддръжка.

С измененията в правилника ще се подсигурява използването на направените по-рано промени в Закона за обществено подкрепяне, с които беше заложен новият модел на обществено подкрепяне. Министър Лазаров акцентира, че новите разпореждания улесняват включването на подпомаганите хора на пазара на труда, като се дава приоритет на насърчителните ограничения, а рестрикциите се смекчават.

Предвижда се срокът за наложителна , непрекъсната регистрация в дирекция „ Бюро по труда “ преди подаване на заявление-декларация за обществени помощи да се понижи от 6 на 3 месеца . Това ще даде опция за по-бърз достъп до обществено подкрепяне и понижаване на риска от изпадане от системата.

Предвидени са промени и в метода на установяване на еднократните помощи за покриване на случайно зародили потребности. Към момента те са равни на петкратния размер на обезпечения най-малък приход – 375 лева От 1 юни цената им ще е трикратният размер на границата на бедността – 1512 лева

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР