Служебното правителство обяви, че пуска програма за кредитиране малкия и

...
Служебното правителство обяви, че пуска програма за кредитиране малкия и
Коментари Харесай

Кабинетът обяви програма за бизнес кредити без обезпечения

Служебното държавно управление разгласи, че пуска стратегия за кредитиране дребния и междинен бизнес без обезпечения. Инструментът е контрактуван с комерсиалните банки, като страната ще подсигурява 50% от риска по кредитен портфейл и до 80% по самостоятелни експозиции.

Кредитът ще се отпуска за интервал от 7 години. Максималният размер е до 80% от приходите си през 2019 или 2020 година Фирмите претенденти би трябвало да покажат, че са били жизнерадостен бизнес през последните три години, изясни икономическият министър Кирил Петков. 

" Искаме да го създадем по най-бързи и логичен метод, който ни позволява обстановката. Не би трябвало да забравяме, че към този миг нямаме обновен бюджет и действително разходните пера са доста лимитирани. Ето за какво помислихме по какъв начин можем да вкараме тези нови бюджетни средства в българската стопанска система през принадлежности, в които действително освен страната взе участие, само че взе участие и частният капитал. Искам да благодаря на Асоциацията на банките, тъй като сега имаме големи средства в българските банки, само че част от тях мъчно могат да влязат в стопанската система изключително в наранени браншове като туризма. Ето за какво с разрешението на Европейска комисия предлагаме гаранционна стратегия, която ще бъде с размер близо 2,5 милиарда нови средства в българската стопанска система, където българската страна ще застане като сътрудник и ще покрива 50% от риска на банките и до 80% на самостоятелните им позиции. По този метод развързваме ръцете на банките да дадат всички средства, които имат, само че не смеят да дадат ", уточни министърът.

Социалният министър Гълъб Донев разясни, че с изключение на дребни и междинни предприятия, кредитният инструмент е ориентиран и към самоосигуряващите се лица, които до момента не бяха интензивно подпомагани и подкрепяни.  . Схемата ще бъде изменена и с излишък от 100 млн. лева ще се реализира до края на мандата на служебния кабинет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР