Служебното правителство няма да изпрати на Европейската комисия планове за

...
Служебното правителство няма да изпрати на Европейската комисия планове за
Коментари Харесай

България се отказа от парите от ЕС за зелен преход на въглищните райони и през 2023 г.

Служебното държавно управление няма да изпрати на Европейската комисия проекти за обективен преход до края на годината. Това значи, че европейските средства, планувани за най-зависимите от въглищната енергетика области Стара Загора, Кюстендил и Перник , остават блокирани.

Новината беше обявена първо от. Изданието се базира на изявление на евромисарката по районно развиване Елиза Ферейра. Във вторник тя сподели, че Комисията е осведомена от българското държавно управление, че " България няма да има интерес да стартира осъществяването на проектите си за обективен преход и през актуалната година ".

" Така че ще изчакаме и ще забележим дали процесът се развива, тъй като България е една от страните, в които въглеродният интензитет е повече от три пъти междинното за Европа ", сподели още Ферейра в отговор на въпрос на " Капитал " по време на.

Парите за България от Фонда за обективен преход са близо 1,2 милиарда евро . Те са предопределени за така наречен въглищни региони - Перник, Кюстендил и Стара Загора, където делът на въглищната промишленост е икономката е максимален и където има потребност от финансова поддръжка за промяна и нови стопански действия след ограничение работата на част от централите. Парите са планувани и за основаване на нови работни места и преквалифициране на служащите от въглищната енергетика.

България към този момент загуби част от парите като не подаде проектите за обективен преход през 2022 година По информация на " " става дума за 100 млн. евро. Отказът на държавното управление да подаде проектите през 2023 година ще докара до загубата на 800 милиарда евро по калкулации на.

Вицепремиерът Атанас Пеканов сподели по-рано пред " Капитал ", че държавното управление няма да подаде териториалните проекти за обективен преход, преди предоговарянето на Плана за възобновяване и резистентност да е приключило.

48-ото Народно заседание разпореди на държавното управление да предоговори проекта в частта му за енергетиката. Депутатите желаеха да отпадне уговорката за понижаване на излъчванията от въглищните централи с 40% до 2026 година и да се подсигурява, че те ще работят без ограничавания най-малко до 2038 година

България е единствената от всички страни от Европейски Съюз, която няма признати териториални проекти за обективен преход и няма да получи европейски средства от фонда през 2023 година
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР