Служебното правителство на президента Румен Радев даде съгласието си да

...
Служебното правителство на президента Румен Радев даде съгласието си да
Коментари Харесай

България увеличава капитала си в Черноморската банка

Служебното държавно управление на президента Румен Радев даде единодушието си да бъде увеличено присъединяване на България в капитала на Черноморската банка за търговия и развиване. Решението е взето по предложение на Министерството на финансите и след гласуваното увеличение на капитала на банката от нейния директорски орган.

България има статут на страна учредителка в Черноморската банка, като акционерното ѝ присъединяване е в размер на 13.5%. Понастоящем българският представител в Борда на шефовете на районната банка е зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Членството в интернационалната финансова институция основава опция за присъединяване на страната ни в взаимни планове в границите на черноморското икономическо съдействие и за въздействие върху финансирането и реализацията им.

В последните години банката продължава да спомага за развиването на българския бизнес. Преди към две години тя отпусна заем от 35 млн. евро на българската компания „ Олива “ за новия ѝ цех за преправка на слънчоглед и рапица. Банката влага и 35 млн. евро в Българския енергиен холдинг преди година.

Припомняме, че единствено преди месец Народното събрание даде утвърждение за увеличение на капитала и в други две финансови институции, които са част от Групата на Световната банка – Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) и Международната финансова корпорация (МФК). За тази цел държавното управление ще внесе 37 млн. $.

Междувременно продължава процесът по излизането на България от двете банки от руската ера – Международната капиталова банка (МИБ) и Международната банка за икономическо съдействие (МБИС). По време на съвещанието си през днешния ден кабинетът утвърди позиция на страната ни по отношение на прекратяването на участието, а финалното решение към този момент е разпределено за разглеждане от бюджетна комисия в четвъртък.
Правителството предлага изтеглянето на България от двете руски банки
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЧерноморска банка Черноморска банка за търговия и развиване капитал акционерен капитал ПоследниНай-четениБюджет и финанси 28 България усилва капитала си в Черноморската банка Енергетика 36 Христов твърди: Няма никакъв съветски газ в съглашението с Турция Енергетика 248 „ Булгаргаз “ предлага 25% по-евтин газ за февруари Регулации 144 Общините получиха 2-годишна пролонгация за новите устройствени проекти Компании 57795 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Енергетика 13966 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Компании 11400 Новината за Джак Ма изстреля акциите на куп компании нагоре Пазари 6704 Апетит за злато: 3 страни купиха 55 тона за месец Всички новини16:29 Регулации 28 Общините получиха 2-годишна пролонгация за новите устройствени плановеОще от Бюджет и финанс
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР