Служебното правителство може да управлява и по-дълго от два месеца,

Служебното правителство може да управлява и по-дълго от два месеца, ...

Проф. Герджиков: Българският парламент произвежда огромно количество брак


Служебното правителство може да управлява и по-дълго от два месеца, не изключвам да има още избори. Това прогнозира предБНТ проф. Огнян Герджиков, служебен премиер при първия кабинет, излъчен от президента Румен Радев.

Според него най-големият проблем всъщност е, че българският парламент произвежда голямо количество брак, не работи добре. Това, по думите му, е нещото, което спъва България през последните години. Сегашните закони не са добри и непрекъснато ги променяме. Непрекъснато произвеждаме некачествена законова продукция, това спъва инвестициите и бизнеса, няма изграден механизъм за правене на закони, те така не се правят. Нашият парламент действа като луд с картечница, каза още проф. Герджиков.

Той не одобрява и ентусиазмът на 45-ия парламент да променя спешно и бързо десетки закони: "Това прилича на особен вид шизофрения. Някъде към 80 законопроекти бяха внесени за 2-3 седмици. Парламентът може да бъде вреден с непрекъснатата промяна на законите. Не може да има хулигански подход. Един председател и Господ да е трудно може да се справи, ако депутатите не са на необходимата висота. Ива Митева няма организационен опит, не е лесно да се укроти "врящо гърне", е оценката на проф. Герджиков за краткия живот на предишното Народно събрание.

Той коментира и промените в Изборния кодекс и отбеляза, че има резерви към машинното гласуване, тъй като крие рискове.

Румен Радев, смята Герджиков, направи добър служебен кабинет.

Избори 2 в 1 не са изключени. В момента най-малко Конституцията пречи на България, тя върши работа, бяха част от тезите на бившия служебен премиер.

Изборите са най-важното за един служебен кабинет, но не означава, че само това трябва да прави, смята още Огнян Герджиков.

Имат много текущи задачи, трябва да няма административен рекет, да работи бизнесът. Този кабинет е по-силният от този, в който аз участвах има силни фигури. Очевидно е, че президентът Румен Радев е натрупал опита и е намерил много силни кандидати, хора възпитаници на Харвард, това само по себе си показва много високо качество, допълни проф. Огнян Герджиков.Източник: duma.bg