Служебното правителство гласува нов пореден списък с ВиК и пътни

...
Служебното правителство гласува нов пореден списък с ВиК и пътни
Коментари Харесай

С 406 млн. лв. държавата пак ще опита да отпуши общинските ВиК и пътни ремонти

Служебното държавно управление гласоподава нов следващ лист с ВиК и пътни планове на общините, които ще бъдат финансирани с над 406 млн. лева Това заяви служебният районен министър Иван Шишков след съвещанието на Министерския съвет. По думите му критериите за утвърждение за финансиране са „ ясни, точни и транспарантни “, до момента в който в предните описи, направени от някогашните ръководещи, е имало „ незадоволително правилни “ оферти.

С днешния си ход страната прави нов опит да финансира общините. Те чакат средствата от началото на годината и станаха заложници на несъгласията сред някогашните ръководещи. Припомняме, че предшественикът на Шишков – Гроздан Караджов – и някогашният финансов Асен Василев се надпреварваха да оферират лични описи. След като взаимно не си ги одобряваха, финално излъченият привидно мина на едно от последните съвещания на постоянния кабинет, само че до сключване на контракти с общините по този начин и не се стигна. След това пък и настоящото служебно държавно управление реши, че би трябвало да уточни плановете.

Сега общините имат действителен късмет да получат най-малко половината от плануваните и гласувани над 406 млн. лева, тъкмо както желаеха преди седмици. Със 126 млн. лева ще бъдат финансирани ВиК планове, пътни поправки – с 233 млн. лева, а ремонтите на улична мрежа – с 46 млн. лева Служебният министър Иван Шишков заяви, че с подписването на договорите ще бъдат отпуснати 25% от сумите, а до Нова година – още 25%. Дори парите да постъпят по сметките им обаче, остава под въпрос дали на всички места може да стартира същинска ремонтна активност поради настъпването на зимния сезон.

Всяка община ще получи финансиране по един обект, без значение дали става въпрос за ВиК или пътен ремонт. Едно от изискванията бе плановете да имат позволение за градеж и подготвена документи “, разяснява Шишков.

По думите му само община Карлово взе участие с два плана, като там ще се финансира ремонт на общинска пътна мрежа и ВиК обектите, които са под нея. Изключението е направено поради огромното водно злополучие в общината.

Важно е да поддържаме общините в построяването на инфраструктурните обекти, тъй като без значение дали на локално или държавно равнище, инфраструктурата в България има потребност от доста съществено финансиране “, акцентира министърът.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР