Служебното правителство е успяло да пласира успешно продадени 7- и

...
Служебното правителство е успяло да пласира успешно продадени 7- и
Коментари Харесай

Правителството изтегли 4.4 млрд. лв. външен заем

Служебното държавно управление е съумяло да пласира сполучливо продадени 7- и 12-годишни облигации на външните пазари, оповестява „ Капитал “, базирайки се на свои източници от пазарите. Общо изтегленият външен дълг е 2.25 милиарда евро (приблизително 4.4 милиарда лева.). Горе-долу толкоз беше и търсената от Министерството на финансите сума.

Към двете излъчвания е имало забележителен интерес – поръчките са били за към 4.2 милиарда евро, което подхожда на към 1.9 пъти презаписване.

Както се очакваше обаче, поради забавянето на пласирането с няколко месеца, желаната от вложителите рентабилност е по-висока и надвишава упованията на пазара. Според информацията на изданието по-краткосрочните бумаги са пласирани при равнища от mid-swap +185 базисни пункта, което подхожда на към 4.33%, а при дълготрайните – равнището е MS+225 б.п., или към 4.81%.

„ Капитал “ пресмята, че в случай че излъчванията са били пласирани преди половин година, преди нападателните нараствания на лихвите от страна на Федералния запас и Европейската капиталова банка, постигнатите доходности са можели да бъдат с към 2 прочие пункта по ниски. Т.е. в този момент страната ще заплаща в допълнение към 100 млн. лева годишно поради по-високите лихви.

Преди няколко месеца Асен Василев, който беше финансов министър до началото на август, изясни, че първо концепцията е била България да вземе външен заем още напролет, само че войната в Украйна е осуетила тези планове. По думите му финансовият екип на страната на два пъти е бил съветван от банките консултанти да изчака с външна емисия.

Заедно с тези 4.4 милиарда лева, от началото на годината държавните управления са изтеглили заеми за общо 5.2 милиарда лева Предишният кабинет фиксира в бюджета за 2022 година таван на дълга от 10.3 милиарда лева, т.е. служебният и идващият постоянен кабинет ще могат да си набират още към 5 милиарда лева от пазарите.

В оповестения през вчерашния ден емисионен календар се вижда, че до края на тази година се възнамеряват вътрешни излъчвания за към 2 милиарда лева Не е ясно дали и по кое време още веднъж ще се излезе на интернационалните пазари.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР