Служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев обяви, че

...
Служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев обяви, че
Коментари Харесай

Транспортният министър ще търси вариант за по-справедливи тол такси

Служебният вицепремиер и министър на превоза Христо Алексиев разгласи, че ще се търси опция за по-справедливо отчитане на тол таксите. Това стана след среща с транспортния отрасъл в четвъртък, който от години е против увеличението на цените на тол системата и обсега на платените пътища. Резултатът е, че сега леките коли устоят тежкотоварния трафик.

Вдигането на тол таксите на две стъпки – една от 1 юли и втора от 1 януари следващата година, дружно с увеличението на обсега на пллатените пътища с включването на, е едно от дребното неща, които съумя да направи държавното управление на Кирил Петков. Това стана по предложение на районния министър Гроздан Караджов, макар недоволството на сектора и проведените митинги.

Днес Христо Алексиев изясни, че една от опциите е увеличение на тол таксите за директния трафик. Дали ще се стигне до промени ще стане ясно откакто бъдат направени съответните калкулации, сподели Алексиев.

От транспортния бранш се оплакаха, че украинските камиони са изключени от обсега на тол таксите у нас, тъй като системата не може да разграничи транспорта на филантропични артикули от другите типове транспорти.

Освен тол таксите, по време на срещата са били разисквани още опциите за понижаване цените на горивата и възстановяване на транспортната съгласуваност в страната.

Предприемането на незабавни ограничения за реализиране на резистентност в бранша на автомобилните транспорти е една от значимите стъпки за гарантиране на икономическата непоклатимост на страната, сподели транспортния министър.

След срещата изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев съобщи, че разговорът сред сектора и държавните институции е усъвършенстван.

През последните месеци бяхме неглижирани и хвърлени встрани, макар че обяснявахме, че автомобилният превоз е генератор на инфлационни процеси, в случай че не бъдат решени проблемите, уточни той. Допълни, че от бранша ще дадат свои оферти, свързани с цените на тол системата.

Арабаджиев сподели, че компании от сектора са били подложени на репресииот предходната власт. По думите му повода за това била присъединяване на фирмите в митингите на превозвачите. Той добави, че на някои от тях са издадени наказателни постановления, които те ще апелират в съда.

Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи, сподели, че диелогът на сектора с властта е възобновен. Тя добави, че представителите на бранша ще вземат участие в набелязването на ограничения за справяне с рецесията.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР