Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев е внесъл сигнал в прокуратурата

...
Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев е внесъл сигнал в прокуратурата
Коментари Харесай

Демерджиев дал прокуратурата съмнения за мъртви души в програмата за украинските бежанци

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев е внесъл сигнал в прокуратурата още през вчерашния ден за работата по помощта за украинските бежанци. " За един съпоставим интервал са изхарчени от постоянния кабинет (на Кирил Петков - б.р.) 150 млн. лева, а за същия интервал служебното държавно управление е похарчило 43 млн. лева Това провокира осъществяването на инспекция от Националния действен щаб в Министерство на туризма. Констатирани са редица пропуски, нарушавания и в това число условия на нормативни актове, както и рискове да се върнат европейски средства, с които е финансиран процесът по подкрепяне на украинските бежанци ", изясни министърът пред публицисти в Народното събрание.

Той изясни още, че при започване на стартирането на активността по подкрепяне на украинските бежанци през февруари 2022 година е имало вицепремиер в постоянното държавно управление, който отговарял за подпомагането на украинските бежанци. Разплащанията обаче са се правили от Министерство на туризма. Много са нарушаванията, които могат да се третират като закононарушения, означи Демерджиев.

По думите му най-стресиращият факт е, че най-вероятно са финансирани по този начин наречените мъртви души и хора, които единствено по документи се намират в избрани хотели. Демерджиев не знае какво се е направило с парите по тази активност. Целта е да се придобият средства, само че защо се влагат на сегашния стадий вътрешният министър не може да каже, само че ще направи всичко допустимо да обясни защо са употребявали тези средства и от кого.

Демерджиев уточни още, че над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакти на 42 сдружения. Той дефинира всичко това като необичайно, което поражда доста въпроси. Наред с това над 93 млн. лева са изплатени по протоколи, в които не е ясно разпознато кой е подкрепят, както и броят на лицата, които са подкрепени, посочи вътрешният министър.

Демерджиев чака държавното обвиняване около всички други сигнали, да прегледа и неговия, както и да има резултати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР