Служебният транспортен министър Христо Алексиев ще търси отговорност на виновните

...
Служебният транспортен министър Христо Алексиев ще търси отговорност на виновните
Коментари Харесай

Транспортният министър търси отговорност за кораба, ще каже наказанията още днес

Служебният транспортен министър Христо Алексиев ще търси отговорност на отговорните за случая със заседналия транспортен съд " Vera Su " край Камен Бряг, като наказванията ще бъдат ясни още през днешния ден в по-късните часове. Това съобщи Алексиев на брифинг след съвещание на Министерски съвет.
Още по тематиката
Той изясни, че има подготвеност и за изтегляне на екипажа.

Сформиран е Кризисен щаб, който да работи координирано за спасяването на заседналия край Камен бряг товарен транспортен съд Vera Su, изясни транспортният министър.

Имаме два съществени целта - околната среда и здравето на хората, уточни той. По думите му, времето в региона е неприятно, има талази 3-4 бала. Има подготвеност за изтегляне на екипажа, който е от деветима души.

С оглед опазването на околната среда са подхванати дейности и горивото е източено от кораба, непокътнато е минимално количество, което да поддържа електрозахранването, изясни Алексиев.

В момента се вършат редом пет проекта за извеждане на кораба и неговото разтоварване, всяка една технология ще бъде съобразена с ограничения, които да пазят околната среда, уточни той.

Това, което видях, е една незаконна безнаказаност години обратно - няма създадени процедури по какъв начин се реагира, никаква ресурсна обезпеченост от страна на страната и от страна на частния бизнес. Бяха мобилизирани всички запаси и те се оказаха незадоволителни, в случай, че в закона е ясно записано каква подготовка би трябвало да има страната в такива случаи ", сподели Алексиев.

Той има съществени забележки и ще търси отговорност, като това ще стане още през днешния ден. Какви ще бъдат наказванията, ще стане ясно на по-късен брифинг денем.

Горивото е източено от кораба, увери транспортният министър.

По думите му са подхванати всички дейности с оглед запазване чистотата на морската вода. " Изготвят се пет проекта за разтоварването на кораба и неговото извеждане ", добави Христо Алексиев.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев добави, че няма да се допусне увреждане на околната среда и да се основават опасности за популацията.

Тази заран беше обявено, че се приготвя нова интервенция по разтоварването на кораба с по-малки кранове, само че тя няма да стартира, преди да се подобрят атмосферните условия.

Също по този начин плавателният съд ще бъде укрепен с 4-тонни котви на Военноморски сили поради заплахата да се разбие в скалите, само че от Военноморските сили отхвърлиха това да се случи през днешния ден заради неприятното време.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР