Служебният премиер Стефан Янев съобщи, че общо три блока на

...
Служебният премиер Стефан Янев съобщи, че общо три блока на
Коментари Харесай

Три блока на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" вече са включени в енергийната система на страната

Служебният министър председател Стефан Янев заяви, че общо три блока на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " към този момент са включени в енергийната система на страната за да се нормализира  цената на електрическата енергия за бизнеса на свободния пазар.

По време на парламентарния блицконтрол Янев изясни

„ Именно работата на тези реактори на „ Мариците “ доведоха до намаляване на (цената) на тока. Ние сме в общия енергиен пазар, който е отворен и работи на пазарни правила.

Не операциите в българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който подвига цените. За борсата можем да приказваме още и в допълнение за това, че тя не е отворена към други тържища, което я прави монополна до известна степен, а не е на чисто пазарни правила.

Пиковете в цените, които се получават, се получават точно въз основата, че се избира да се подписват краткосрочни контракти - ден за ден. Ако договорите са дълготрайни, картината е друга “.

Служебният министър председател Стефан Янев сподели още, че има потребност от промени в  Закона за енергетиката, защото в този момент Българския енергиен холдинг не може да се меси в пазарното държание на сдружението си.





Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР