Служебният премиер Стефан Янев потвърди официално на срещата на бизнеса

...
Служебният премиер Стефан Янев потвърди официално на срещата на бизнеса
Коментари Харесай

България внася Плана за възстановяване и устойчивост на 15 октомври

Служебният министър председател Стефан Янев удостовери публично на срещата на бизнеса с държавното управление, проведена от " Капитал ", че България внася своя вид на Плана за възобновяване и резистентност в Брюксел в петък. Страната е последната в Европейския съюз, дружно с Нидерландия, която към момента не е предоставила подобен проект в Европейската комисия, макар че предварителните крайни периоди бяха в първата половина на годината. Първите средства, от общо над 12 милиарда лева, ще влязат действително в страната най-рано през първата половина на 2022 година

Ако гласоподава документа в четвъртък, кабинетът ще заложи и индикативна дата за завършек на въгледобива и използването на въглищни централи: главно условие на Европейска комисия с цел да утвърди проекта. " В момента в проекта като дата е заложена 2038 година, като предстои на преговаряне и може да стане 2040 година ", изясни Янев. По-късно стана ясно, че ще бъде дадена опция и за по-ранна дата: 2035 година, което беше и предложение на работодателски организации.

В отговор на въпрос за възможен напън от Европейска комисия датата да бъде изнесена още по-рано - преди 2030 година виновният за процеса вицепремиер Атанас Пеканов уточни, че сме дали индикативни дата за цялостно излизане. " Натискът ще бъде огромен, няма подозрение, следва да забележим къде ще намерим точка на схващане ", призна той.
Още един неуреден въпрос
" Ние ще се ангажираме, че ще има промени. Не единствено промени в стопанската система, Европейска комисия желае да види ясни промени в правосъдната система ", съобщи президентът Румен Радев, който също взе участие в първия панел на конференцията.

Пеканов изясни, че първичното мнение на Комисията, че не е редно длъжностен кабинет да внася подобен дълготраен документ, е претърпяло еволюция. " Това се промени предвид на политическата конюнктура. Сега стартира процесът на два месеца договаряния или по-малко, с които да затворим тези две тематики ", изясни Пеканов, визирайки енергийния преход и правосъдната промяна.

Самият министър председател Янев призна, че има малко, което може да се направи по правосъдната тематика без парламент. Но в случай че подобен има след месец, то той ще има опция бързо да вземе мнение по преговорния развой с Европейска комисия. Самият Пеканов удостовери, че новият проект също ще бъде импортиран за утвърждение и в новия парламент. Ако той промени нещо, договарянията с Европейска комисия явно ще продължат.
Какво остава и какво се трансформира
От изявлението на Пеканов се разбра, че в енергийната част остават плановете за парогазова централа, фонд за ВЕИ, както и тестов план за термална сила. Енергийният министър Андрей Живков, от чието ведомство се чака да създаде преходните стъпки в следащите месеци, изясни че " огромните изчезнали звена в досегашните тактики са точно тематиката за декарбонизация и нуклеарната енергетика. Това са двете тематики, които би трябвало да надградим. "

Очаквано се трансформира програмата за бизнеса, като там грантовите схеми ще стигнат 900 млн. лева за сметка на финансовите принадлежности, които ще се понижат на малко над 300 млн. лева " Краткосрочния резултат (на проекта - б.р.) идва през програмата за бизнеса, където ще има ударен резултат ", счита вицепремиерът Пеканов.

След внасянето на Плана в Брюксел, Европейска комисия има два месеца да трансформира документа в контракт, след което Съветът на Европейски Съюз има още месец, в който да го утвърди, преди да бъде подписан. В най-хубавия случай първите задатъци по него най-вероятно ще стартират да идват в първата половина на идната година.
Във втория панел, Пеканов и Живков прецизираха, че тежките договаряния с Европейска комисия занапред стартират да текат в идващите два месеца Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Коментари и разбори 3 Медиа и реклама 1 Коментари и разбори 2 Градове 3 Медиа и реклама 1 Коментари и разбори 2 Технологии 3 Медиа и реклама
Служебният министър председател Стефан Янев удостовери публично на срещата на бизнеса с държавното управление, проведена от " Капитал ", че България внася своя вид на Плана за възобновяване и резистентност в Брюксел в петък. Страната е последната в Европейския съюз, дружно с Нидерландия, която към момента не е предоставила подобен проект в Европейската комисия, макар че предварителните крайни периоди бяха в първата половина на годината. Първите средства, от общо над 12 милиарда лева, ще влязат действително в страната най-рано през първата половина на 2022 г.Ако гласоподава документа в четвъртък, кабинетът ще заложи и индикативна дата за завършек на въгледобива и използването на въглищни централи: главно условие на Европейска комисия с цел да утвърди проекта. " В момента в проекта като дата е заложена 2038 година, като предстои на преговаряне и може да стане 2040 година ", изясни Янев. По-късно стана ясно, че ще бъде дадена опция и за по-ранна дата: 2035 година, което беше и предложение на работодателски организации.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР