Служебният премиер Стефан Янев каза, че енергетиката остава приоритетен сектор

...
Служебният премиер Стефан Янев каза, че енергетиката остава приоритетен сектор
Коментари Харесай

Тодор Галев: ТЕЦ-овете ще бъдат затворени



Служебният министър председател Стефан Янев сподели, че енергетиката остава предпочитан бранш за държавното управление. Според него там има проблеми и е належащо преосмисляне на концепцията за тази сфера.
" Досегашното служебно държавно управление имаше някои безспорни триумфи,  имаше и клатушкане в чисто политически пиар. Например заиграването със ориста на маришкия басейн, което е ясно, че централите ще бъдат затворени и всевъзможни спекулации за това, че ще бъде отсрочено, че е допустимо след 2025 година те да съществуват при сегашните условия е чисто политическа игра ", сподели за БНР социологът Тодор Галев от Центъра за проучване на демокрацията.

Той акцентира, че цените на създаваната електрическа енергия от въглищните централи ще се покачат толкоз доста, че те сами би трябвало да се изключат.

" Същевременно сега има няколко проекта, които наподобяват малко нереалистични. Европейската комисия изрично няма да даде позволение и това се знае импровизирано за градеж на парогазова централа без да бъде затворена същата мощ.  Ако парогазовата централа е разчетена за един GW (гигават), би трябвало да затворим един GW от въглищните централи ".

Повишаването на цените на тока и природния газ ще докара и до повишаване на парното отопление, разяснява Тодор Галев:

" Да не забравяме, че КЕВР взимаше решенията си в предизборна конюнктура, в каквато ще би трябвало да вземе и решенията си и за октомври месец. Отново ще има едно изкуствено задържане на цените, само че неизбежно ще се случи това нарастване поради високите цени на газа “.
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР