Служебният премиер поиска втора оставка на министър от кабинета си

...
Служебният премиер поиска втора оставка на министър от кабинета си
Коментари Харесай

Главчев поиска и получи оставката на земеделския министър

Служебният министър председател изиска втора оставка на министър от кабинета си в границите на 24 часа. Димитър Главчев желае от президента да бъде заменен и министърът на земеделието Кирил Вътев. Последният е един от четиримата от кабинета " Денков ", които резервираха постовете си.

Служебният министър председател предлага министър на земеделието да стане изпълнителният шеф на фонд " Земеделие " Георги Тахов.

В предлагането си до президента, Главчев показва като претекстове за промяната несправяне със служебните отговорности, вследствие на което продължава напрежението и недоволството в аграрния бранш.

Освен това, съгласно служебния министър председател не са признати нужните законодателни и управнически решения с нужната финансова обезпеченост, като да вземем за пример украинската помощ за земеделските стопани за 2024 година и към момента нестартиралата акция по директните заплащания, което основава съществени усложнения в бранша.

Късно нощес по сходен метод беше поискана и оставката на външния министър Стефан Димитров. Предложението за рокадата пристигна единствено няколко часа, откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че ще отдръпна поддръжката си за държавното управление на Главчев, в случай че не бъде заменен първият посланик.

Освен това Главчев предлага за нов външен министър Даниел Митов, който е изключително ярка фигура на ГЕРБ. Той е зам.-председател на партията. Вече един път е бил външен министър в служебния кабинет, назначен от президента Росен Плевнелиев при длъжностен министър председател Георги Близнашки през 2014 година На поста остава и в постоянно държавно управление на ГЕРБ до началото на 2017 година От май 2021 година Към сегашния миг Митов е народен представител на ГЕРБ-СДС.

Рокади бяха оповестени и във втория властови ешелон в министерствата. Девет нови заместник-министри са назначени в шест от ведомствата, заяви по-рано пресслужбата на държавното управление. В Министерството на защитата длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова. От поста е освободен Станимир Георгиев.

На длъжността заместник-министър на електронното ръководство е назначен досегашният титуляр във ведомството Александър Йоловски.

Зам.-министри в общественото министерство стават Лазар Лазаров и Наталия Ефремова.

От същия пост е освободена Елка Налбантова.

За заместник-министър на районното развиване и благоустройството е назначена Юра Йорданова-Витанова.

Бисерка Цанева заема длъжността заместник-министър на правораздаването.

Михаил Околийски и Илко Гетов към този момент не са зам.-министри на опазването на здравето.

С друга заповед Чавдар Георгиев е освободен от поста заместник-министър на културата. Ирена Димитрова е освободена от длъжността заместник-министър на външните работи. От длъжността заместник-министър на образованието и науката е освободена Генка Петрова-Ташкова. Ивайло Шотев и Ирина Щонова са освободени като заместник-министри на стопанската система и промишлеността.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР