Служебният министър на земеделието Явор Гечев отправи критики към Европейскатакомисия

...
Служебният министър на земеделието Явор Гечев отправи критики към Европейскатакомисия
Коментари Харесай

Земеделският министър Явор Гечев критикува ЕС и обмисля забрана на вноса на зърно от Украйна

Служебният министър на земеделието Явор Гечев насочи рецензии към Европейската комисия (ЕК), че не подхваща ограничения задоволително бързо, с цел да защищити българските земеделци от загуби вследствие на безмитния импорт на зърно, слънчоглед и други артикули от Украйна.

По-рано той сподели и че служебното държавно управление обмисля възбрана на вноса на украинско зърно и храна, с цел да подкрепи локалните зърнопроизводители.

Коментарите на Гечев идват, откакто Полша и Унгария че не разрешават вноса на украинско зърно. На идващия ден с която отхвърли тези забрани и напомни, че обособените страни членки на Европейския съюз (ЕС) не могат да вършат комерсиална политика.

Украинското държавно управление изрази страдание за решенията на Полша и Унгария и прикани за договаряния. Министърът на земеделието на Украйна дойде във Варшава в понеделник, с цел да се опита да разубеди полските управляващи, Той сподели, че ще се опита да отвори още веднъж коридорите за пренос на украинско зърно и храни през Полша като първа стъпка.

В Полша предстоят парламентарни избори по-късно тази година, а вносът на по-евтини артикули от Украйна провокира митинги на локални фермери, напомня Би Би Си.

В България също, които настояха за анулация на регламента на Европейски Съюз за безмитен импорт на земеделска продукция от Украйна. Той е в действие до юни 2024 година Според представители на сектора либерализацията на вноса на евтини украински артикули утежнява конкурентоспособността на българската стока, като подбива цените на българските производители. В началото на април те споделиха, че загубите им са размер на 3,4 милиарда лева

В понеделник служебният министър Явор Гечев че земеделците са изгубили към 800-900 млн. лева поради бавната и бавна работа на Европейската комисия. Според него би трябвало украинската продукция да се разпределя " отмерено " във всички страни на Европейски Съюз, а не да " наводнява " страните в Източна Европа.

„ Ние би трябвало да пазим личната си стопанска система “, сподели Гечев.

че България обмисля сходна мярка като на Полша – да забрани вноса на зърно от Украйна. Той назова това „ въпрос на време “. Земеделският министър сподели, че ще прегледа отчетите за правните учредения, въз основата на които Полша и Унгария са наложили възбраната и ще приказва със служебния министър на стопанската система Никола Стоянов.

В неделя представител на Европейската комисия сподели, че сходни решения би трябвало да се съгласуват в границите на Европейски Съюз и едностранни дейности няма да бъдат толерирани. Засега Европейска комисия не е съобщила какви ограничения ще предприеме против Полша и Унгария.

Вносът на украинска земеделска продукция тормози фермерите в няколко европейски страни от няколко месеца. В писмо от 31 март до Европейската комисия министър председателите на Полша , Словакия , Унгария , Румъния и България споделиха, че каналите, предопределени да доставят украинско зърно до международните пазари, не работят по проект.

По принцип множеството украинско зърно се изнася през Черно море, само че нашествието на Русия в Украйна предходната година прекъсна тези търговски направления. През юли беше подписано съглашение, което разрешава още веднъж да се изнася украинско зърно, макар че в страната се води война. Споразумението имаше за цел да подсигурява това, че Русия ще обезпечи безвредното превозване на селскостопански артикули от черноморските пристанища.

Според някои европейски държавни управления обаче вместо зърното от Украйна да стига до разрастващите се страни като Африка и Близкия изток, които са подвластни от този импорт за прехраната си, то се продава в Европейски Съюз и основава конкуренция на европейските производители.

През март в опит да овладее рецесията Брюксел предложи общо 56,3 млн. евро обезщетения на засегнатите фермери, от които България ще получи 16,7 млн. евро.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР