Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев даде указание на

...
Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев даде указание на
Коментари Харесай

Здравният министър даде указания да не бъдат връщани желаещи за ваксинация

Служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев даде напътствие на районните здравни инспекции и съсловните лекарски организации искащите да се имунизират против Covid-19, даже в случай че не може да се усвои изцяло отворен многодозов флакон.

“По отношение на имунизацията Comirnaty, поради огромните количества от ваксини Comirnaty, които при приключване на периода на валидност ще бъдат унищожени, многодозов флакон е възможно да се употребява и при съществуване на единични лица, искащи да се имунизират. За имунизацията Spikevax сходен метод е позволен през сегашния месец, а за идващите месеци, до м. декември, е належащо вярно обмисляне на потребление - на до 50% от дозите в един флакон”, се споделя в писмото на министър Меджидиев до РЗИ, Българския лекарски съюз и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари.

Причината е, че в страната са налични ваксини против Covid-19, които надвишават действително прилаганите дози през последните месеци, а в изискванията на продължаващата пандемия имунизацията против ковид продължава да бъде главният инструмент за предотвратяване от тежко протичане на инфекцията, интензивно лекуване и гибел.

Затова Министерство на здравеопазването насочва напъните си към възстановяване достъпа на жителите до местата за имунизация, както и към обезпечаване на опцията за навременно приемане на мечтаната от жителите ваксина.

“Предоставянето на опция на всеки жител да получи ваксина в определен от него миг ще улесни вземането на решение за слагане на първична имунизация или на бустерна доза от искащите лица, ограничавани досега, заради нуждата да изчакват събирането на избран брой жители за отваряне на флакони “, съобщи здравният министър.

Той добави, че повишението на имунизационния обсег против Covid-19 би трябвало да е приоритет за всеки доктор в страната и това ще разреши да преминем през идни нови пандемични талази без значителен напън върху здравната система и въвеждане на ограничаващи ограничения, за следващ път, в опит за надзор на болестта.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че имунизациите, които се ползват в страната, са в период на валидност според късите характерности на лекарствените артикули. Всички ваксини против Covid-19 с изминал период на валидност са бракувани от районните здравни инспекции по нормативно открития ред, допълват от ведомството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР