Служебният министър на външните работи Светлан Стоев е потвърдил днес

...
Служебният министър на външните работи Светлан Стоев е потвърдил днес
Коментари Харесай

София: Няма напредък по изпълнението на Договора за добросъседство със Скопие

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев е удостоверил през днешния ден пред посланиците на останалите страни членки на Европейския съюз в София поредната българска поддръжка за присъединението на Западните Балкани към съюза, учредена на правилото на личните заслуги на всяка от кандидатстващите страни.

За Република Северна Македония служебният министър е подчертал напъните, които се поставят през последните месеци от българска страна да бъдат решени отворените въпроси в двустранните връзки. В същото време обаче продължава да няма какъвто и да било прогрес по осъществяването на Договора за добросъседство, е споделил Светлан Стоев и е допълнил: 

„ България още чака съответни стъпки от Скопие за отвод от териториални и малцинствени искания, прекратяване на езика на омразата против България, смяна на учебниците при отчитане на общата ни история, гарантиране на правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание “. 

„ Не виждаме  прогрес, тъй като няма политическа воля за решение на тези въпроси “, е установил служебният ни министър на външните работи.

На фона на тази картина България не може да поддържа осъществяване на първа Междуправителствена конференция със Скопие. Настоящият план на Преговорна рамка за присъединение на РСМ също не отразява предложенията на българската страна и затова България не може да я поддържа, е заключил Светлан Стоев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР