Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков каза, че наистина“

...
Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков каза, че наистина“
Коментари Харесай

„Оградата“ по границата с Турция всъщност не е ограда, обясни Шишков

Служебният министър на районното развиване Иван Шишков сподели, че „ в действителност “ не схваща за какво непрестанно се приказва за ограда по границата с Турция, когато такава по закон на процедура няма. „ Тази ограда в никакъв случай не е била одобрявана като ограда, а като краткотрайно препятстващо оборудване “, изясни той в ефира на Българска национална телевизия в неделя. Въпросният обект е изработен без документи за градеж и без издадено решение за градеж от страна на Министерството на районното развиване или Министерство на защитата, стана ясно още от думите му. 

Статутът на краткотрайно оборудване значи, че няма законови отговорности някой да поддържа тази ограда, нито да ревизира дали тя е построена вярно или дали дава отговор на заданието. С други думи:

Т. нар. ограда е построена по този начин, че да не предстои на надзор от страна на нито едно министерство. “

Шишков изясни, че през 2015 година тогавашният парламент е трансформирал закона по този начин, че защитата по границата да може да се реализира благодарение на краткотрайни уреди. Той акцентира, че построяването на оградата към оня миг е било належащо, само че грешката на ръководещите по това време ГЕРБ е, че не са финализирали първичния план. Вместо с него да се ангажират съответните министерства, обектът е бил трансфериран в ръцете на регионалните шефове.

„ Има планове за оборудването, само че те са следени само от регионалните шефове, които нямат никакъв административен потенциал за строителство. Нито от Министерство на регионалното развитие, нито от Министерството на защитата са издали решение за градеж и в един миг обектът е бил безусловно трансфериран на регионалните шефове да се занимават с това оборудване “, разяснява служебният министър.

Шишков даде образец с газовата връзка с Гърция – в случай че с нея се занимаваха регионалните шефове, те нямаше да съумеят да я вкарат в употреба. „ Същото е и с оградата “, добави той и изясни, че следва да се обясняват детайлности към заданието и последвалото осъществяване. Според служебния министър няма заплаха от занемареност, само че би трябвало да се търси отговорност от хората, които са създали по този начин оборудването, че то да не предстои на надзор от съответните институции.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинИван Шишков Министерство на регионалното развитие длъжностен министър ограда ограда с Турция документи градеж ПоследниНай-четениИнфраструктура 40 „ Оградата “ по границата с Турция в действителност не е ограда, изясни Шишков Финанси 116 Глобалният дълг от ден на ден тревожи Световната банка Политика 320 „ След като пуснете духа от бутилката, е мъчно да го върнете “ Политика 1132 Невада реши конкуренцията за американския Сенат Компании 9354 Първа в света: Amazon изтри $1 трлн. пазарна капитализация Крипто 8214 Обрат на 180°: Binance отхвърли да избавя FTX и срина криптовалутите Политика 5646 Загуба или капан: Какво се крие зад изтеглянето на съветската войска от Херсон? Компании 3758 Мъск предизвести за опцията Twitter да банкрутира Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР