Служебният министър на отбраната Георги Панайотов е изпратил в прокуратурата

...
Коментари Харесай

Каракачанов е дал само за "военна инфраструктура" над 384 млн. лв. директно, без конкурс

Служебният министър на защитата Георги Панайотов е изпратил в прокуратурата материали, касаещи възможни престъпления на неговия предходник Красимир Каракачанов и неговия екип, разгласи самият той пред публицисти през днешния ден. Данните са въз основата на одитна инспекция, осъществена в основна дирекция " Инфраструктура на защитата ". За 2018 и 2019 година тя е завършила, а сега тече разбор на информацията и за предходната година, който ще финализиран най-много до седмица. Проблемът с плановете по линия на военната инфраструкура е сериозен, защото предходното държавно управление отпусна целево 300 млн. лева (по 100 млн. лева годишно) за строителни работи и рационализация на авиобаза " Граф Игнатиево " по отношение на приемането на въоръжение на новите щатстки изтребители F-16 Block 70. Как се дотира строителният отрасъл Оказва се, че над 90% от поръчките, които са възлагани от въпросната конструкция, са минали непосредствено, без търг или конкурс. " Това е окей според закона, само че в тази ситуация даже не е осъществена пазарно изследване, т.е. не са водени диалози или съвещания с други възможни реализатори. Въпросните поръчки са възлагани непосредствено на съответна компания ", разяснява Панайотов, добавяйки, че имената на фирмите много постоянно се повтарят. " Материалите за 2018 и 2019 година са изпратени както до Агенцията за държавна финансова ревизия заради подозрение за нарушение на финансовата дисциплинираност и използването на Закона за публичните поръчки, по този начин и до прокуратурата заради подозрение за практики, противоречащи на използваните закони и договорни клаузи и неналичието на надзор по осъществяването на договорите. ", обобщава служебният министър. Той обаче отхвърли да загатва каквито и да е съответни имена на компании, преди да има решение на държавното обвиняване по въпроса има ли закононарушение или не.

Според служебния боен министър различен установен проблем е, че в доста от случаите е имало 100% предплатено предплащане. Това значи, че отбранителното ведомство е кредитирало частни компании с бюджетни средства. Всичко това е ставало при несъобразяване с рекомендации на министерство на финансите, което е било твърдо срещу сходна процедура. През 2018 година основна дирекция " Инфраструктура на защитата " е сключила контракти за 35.7 млн. лева, от които 32.8 млн. лева или към 92% са предоставени непосредствено, посочи Панайотов. През идната година цената на държавните поръчки нараства на 39.1 млн. лева, от които 36.3 млн. или към 93% отиват при съответни компании без конкурс. За 2020 година към този момент сумата скача фрапантно до 159.1 млн. лева, от които 99% са дадени непосредствено.

Друго смущаващо нещо от практиките на инфраструктурната дирекция е, че постоянно не се показва период за разкриване на строителна площадка. " В някои от поръчките периодите не просто не са спазвани, само че даже не са залагани ", разяснява Панайотов. В един случай при планувани 90 дни за планиране и 360 за осъществяване, единствено правенето на плана е лишило 545 календарни дни, а строителството е почнало към година и половина, откакто на строителя е платена предплатено цялата сума по контракта в размер на 5.98 млн. лева

В момента тече също по този начин вътрешна инспекция в държавното военно-ремонтно дружество " Терем ", на което Каракачанов разпореди да изготви план за вероятно непосредствено възлагане на плана за нови бойни машини на Сухопътни войски за близо 1.5 милиарда лева с Данък добавена стойност, както на основната дирекция " Военни клубове и почивно дело ", която ръководи обществените действия за военнослужещите и медийната активност на отбранителното ведомство. Панайотов описа също по този начин за съмнителни практики на предшественика си, когато отбранителното ведомство е дало на две малките екрани 240 хиляди лева за реклама по линия на акцията " Бъди боец " (той отхвърли да заяви кои са тв каналите), 36 хиляди лева на фолклорна телевизия за правенето на военно предаване и 36 хиляди лева за разработване на фейсбук-страница. Още скрити разноски към модернизацията на армията По време на днешното изказване на служебния боен министър стана ясно също по този начин, че новите модулни патрулни кораби за бойния флот на стойност близо 1 милиарда лева с Данък добавена стойност в действителност са поръчани без муниции. Тепърва би трябвало да се работи по обособен огромен капиталов план, с който да се обезпечат снаряди, ракети и торпеда за двата плавателни съда. Приблизителната цена на нужните боекомплекти варира според от типа им сред 400-500 млн. лева и 1 милиарда По този метод Панайотов индиректно призна, че при подписването и на втория огромен контракт за превъоръжаване на армията отбранителното ведомство на процедура е скрило от обществото огромна част от действителната цена, която би трябвало да заплати на финала.

" Вместихме се в сумата, избрана от Народното събрание. По съществото си цената за придобиване на два модулни патрулни кораби, които по друга подредба са сред огромна корвета и дребна фрегата, е невиждана за този вид покупко-продажби - за по-малко от 500 млн. евро с Данък добавена стойност ние придобиваме два доста качествени военноморски съда ", разяснява по този мотив началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Според него не е можело да планираме закупуване на муниции, преди да е ясна конфигурацията на кораба и да е подписан договорът. И добавя, че доставката на снаряди, ракети и торпеда не е еднократен акт, а непрестанен развой. Според адмирал Ефтимов процесът по придобиването на боекомплектите ще върви редом до завършването на първия военен транспортен съд през 2025 година По този мотив Георги Панайотов добави, че обществото въпреки всичко би трябвало да знае, че следва нова договорка за корабните муниции и тя е на сериозна цена.

" На изсъхнало " ли остава пехотата
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР