Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов потвърди информациите, че Украйна

...
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов потвърди информациите, че Украйна
Коментари Харесай

Министърът на отбраната: Путин е агресор, надявам се Украйна да обърне хода на войната

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов удостовери информациите, че Украйна прави контранастъпление във военния конфликт с Русия. Според него още е рано да се каже дали ходът на войната е извърнат.

Повече за хода на войната - четете тук.

" Има контранастъпление, да забележим по какъв начин ще продължат нещата. Трудно ми е да съм безапелационен дали е извърнат ходът на войната или има контраатака, уповавам се да е извърнат ход на войната ", сподели Стоянов пред Би Ти Ви. Преди да заеме поста той бе основен секретар на президента Румен Радев.

По мотив отхвърли на един от предшествениците му - Стефан Янев, да назове протичащото се в Украйна като " война ", наричайки я " военна интервенция ", Стоянов уточни, че стратегическите цели на войната съответстват с тези на съответна интервенция, това е възможно. Според него обаче става дума за война, а съветският президент Владимир Путин е агресор.

Въпреки това Стоянов позволява договаряния с съветската компания " Газпром " за възобновяване доставките на природен газ. Казвайки, че това не е в неговата компетентност, той употребява претекстовете на кабинета, че се търси най-ниската цена поради сложната обстановка.

Според Стоянов наличието на съветския дипломат Елеонора Митрофанова зад президента Радев и вицепрезидента Йотова е отговорност на домакините от общината. Добави, че протоколно тя не би трябвало да бъде там, само че не би определил случилото се като гаф.

Очаква се оферта от Полша за ремонт на МиГ-29

Войната в Украйна сведе до най-малко опциите за поддръжка на изтребителите МиГ-29, с които разполагат българските Военновъздушни сили. Възможност бе открита в Полша, с която Стоянов заяви, че са извършени договаряния за пазаруване на 8 мотора.

" Прави се всичко допустимо да придължи употребата на МиГ-29. Нещата с Полша вървят в добра посока. Имаме потребност от авиационни мотори, приказвал съм да се купят 6+2 мотора. Те имат подготвеност и чакаме оферта, Поканил съм представители от страната да дойдат в България. Надявам се до края на месеца да са тук ", сподели Стоянов.

Обясни, че два от моторите могат да бъдат взети непосредствено от полските Военновъздушни сили, а в Граф Игнатиево ще бъдат инсталирани за 2 дни. Останалите 6 сега се ремонтират, което би трябвало да завърши до края на годината.

Ако аварийните елементи бъдат доставени, животът на самолетите може да бъде продължен до края на 2023 година, което съгласно обяснението на Стоянов е доста належащо, защото летците сега водят подготовка 7-8 пъти по-кратка от нужното.,

Попитан за цената на ремонта, той сподели, че националната сигурност не би трябвало да се интересува от цена. Увери, че бюджетът може да си я разреши.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР