Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев и министърът

...
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев и министърът
Коментари Харесай

Министър Пулев: България и Катар могат да си сътрудничат в киберсигурност, финтех и наносателити

Служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев и министърът на осведомителните и информационните технологии на Катар Мохамед бин Али Ал Маннай разискаха общи планове в региона на киберсигурността, финтех и галактическите технологии , оповестиха от отрасловото ведомство. Срещата се организира по време на Петата конференция на Организация на обединените нации по отношение на най-слабо развитите страни /НСРС/ в Доха.

 Александър Пулев и Мохамед бин Али Ал Маннай
Александър Пулев и Мохамед бин Али Ал Маннай. Снимка: МИР

Министърът на нововъведенията и растежа показа опциите за реализация на общи планове и партньорства с високотехнологични български компании , научноизследователска и развойна активност, софтуерен трансфер и цифрова съгласуваност.

Министър Пулев благодари на министър Ал Маннай за положителното съдействие сред България и Катар в региона на въздушните известия , като посочи положителното партньорство сред пристанищните инфраструктурни компании на двете страни и сложи въпроса за ускорение на сключване на спогодбата в региона на морския превоз . Министър Ал Маннай помоли министър Пулев България да изпрати текста на спогодбата, с цел да се подхващат бързи дейности за подписването й.

Пулев уточни, че България може да се трансформира в районен хъб от позиция на потока на цифрова информация, като страната ни е основна за преноса й от Азия.

„ Има дейна подписана декларация с държавното управление на Съединени американски щати, която цели да усъвършенства качеството на цифровата инфраструктура в България с фокус върху киберсигурност. На равнище страни там сме се обединили към една обща основна позиция по отношение на 5G сигурността “ , посочи той.

 Александър Пулев и Мохамед бин Али Ал Маннай
Александър Пулев и Мохамед бин Али Ал Маннай. Снимка: МИР

Двамата министри разговаряха за опцията да бъде квалифициран и Меморандум за партньорство , който да насърчи съдействието в предпочитани за България и Катар сфери, свързани с високотехнологични процеси и услуги, развойната активност и продан на хрумвания. Във фокуса на документа ще бъде ускорение на развиването на нововъведенията и вложенията в разнообразни браншове на стопанската система, измежду които развойна активност, изкуствен интелект, стратегическо партньорство в цифрова промяна, 5G съгласуваност и киберсигурност .

Министър Пулев показа и INSAIT – първия по рода си институт в Източна Европа, който предлага проучвания на международно равнище в региона на компютърните науки, изкуствения разсъдък и технологиите в България . Създаден в партньорство с два от от водещите софтуерни университети в света – швейцарските политехники ETH Цюрих и EPFL, Лозана.

Пулев акцентира, че български финтех компании са вложили към този момент в Югоизточна Азия и в Африка , където са основали офиси и наемат локални гении.

„ Имаме високотехнологични български компании за наносателити, които си партнират сполучливо към този момент с други страни от района, с цел да обезпечат ранно разкриване на естествени бедствия, да минимизират икономическото влияние и да избавят животи, както и нововъзникващи български компании за карго дронове, които могат да дават логистични услуги “ , уточни още той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР