Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че уволнява двама

...
Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че уволнява двама
Коментари Харесай

Кирил Петков уволни надзорници на Българската банка за развитие

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков разгласи, че уволнява двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развиване – Митко Симеонов и Велина Бурска. Те не се явиха на общественото чуване, което той провежда през днешния ден сутринта и което беше предавано онлайн в интернет. Според Петков те са виновни за одобряването на „ необяснимо огромните “ заеми на стойност сред 140 млн. лева и 60 млн. лева, макар че банката по правилник има съществена задача и обвързване да поддържа дребния и междинен бизнес. Както е известно на 8 огромни компании ББР е отпуснала заеми на обща стойност от близо 1 милиарда лева

Кирил Петков предложи вместо Симеонов и Бурска в Надзора на Българската банка за развиване Васил Щомов, който е има обучение от Технологичния институт в Масачузец и е професионален опит  от консултантската компания Макинзи, както и Валентин Михов – който има обучение от INSEAD и е работил в разнообразни финансови институции в Австрия, Украйна.

„ Заменяме хора, които идват от Агенцията за приватизация, с хора, които са приключили най-големите университети и имат опит в международно приети банки и финансови институции “, разяснява икономическият министър.

„ Докато Българска народна банка утвърди препоръчаните кандидатури Българската банка за развиване действително няма да има опериращ Надзор “, разгласи още икономическият министър.

Петков разгласи още, че Банката за развиване към този момент ще има горен предел от 5 млн. лева на заемите, които ще може да отпуска и прикани обществеността да реагира остро, в случай че след него различен принципал на институцията започва процедура по увеличение на този предел.

Единственият член на Надзорния съвет на ББР, който се яви на излсушването бе Стамен Янев. Той неотдавна беше върнат от Кирил Петков на поста шеф на Българската организация за вложения. Янев описа, че е в Надзорния съвет на ББР от 8 месеца и че в този интервал е бил очевидец на затруднена връзка сред Управителния съвет и надзора и му е било мъчно да доближава до всичката информация, от която е имал потребност, с цел да знае какво тъкмо се случва в банката. Янев съобщи, че по негово време огромни заеми не са били одобрявани.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР