Служебният министър на енергетиката Росен Христов проведе редица двустранни срещи

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов проведе редица двустранни срещи
Коментари Харесай

Росен Христов проведе двустранни срещи по енергийни въпроси в Брюксел

Служебният министър на енергетиката Росен Христов организира редица двустранни срещи в Брюксел по съществени за България въпроси в областта на енергетиката. Той е разискал елементи от измененията, които планува Планът за възобновяване и резистентност, с еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон. Това е била и водеща тематика на диалог сред българския министър и немския му сътрудник Роберт Хабек. 

По време на срещата на Росен Христов с румънския енергиен министър Вирджил-Данаил Попеску са набелязани благоприятни условия за двустранно съдействие в региона на газовите доставки, включително и коопериране сред двете страни при закупуването и използването на потенциали за регазификация. С гръцкия си сътрудник Костас Скрекас пък Христов е разговарял за общи енергийни планове сред двете страни, измежду които идното стартиране в употреба на интерконектора сред България и Гърция и активизиране на връзките сред държавната " Булгаргаз " и гръцката ДЕПА.

Министърът на енергетиката Росен Христов взе участие в свиканото от Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз изключително съвещание на европейските енергийни министри през седмицата. Основната тематика на полемиката беше точно енергийната рецесия.``Приемаме и поддържаме посоката за ограничения с настояването, че те би трябвало наложително да са подкрепени с разбори и конкретика, тъй че да се види краткосрочният и дълготрайният им резултат върху всяка страна “, съобщи Росен Христов. Важно е също по този начин ограниченията да бъдат обезпечени финансово. Христов е подкрепил и предлагането на Европейска комисия за ограничение на потреблението на електричество, само че когато това се прави координирано, на непринуден принцип от страните членки и няма да изисква спомагателни вложения. При реализацията на препоръчаните ограничения е належащо да се регистрират съответните особености, свързани с локалните пазари и специфики, акцентира българският енергиен министър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР