Служебният министър на енергетиката Росен Христов опроверга голямата новина, която

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов опроверга голямата новина, която
Коментари Харесай

Енергийният министър: Няма договорени 7 танкера с втечнен газ, има само оферта

Служебният министър на енергетиката Росен Христов опроверга огромната вест, която пусна кабинетът Петков дни преди да си тръгне - че са контрактувани 7 американски танкера с полутечен газ, които ще спасят ситуацията с доставките на газ през зимата.

" Няма 7 контрактувани танкера с полутечен газ, има единствено оферта и тя е за 3 за тази година плюс още 4 за идната. Освен това няма и слотове за тяхното разтоварване, което значи, че ще би трябвало да ги купуваме от други страни, което доста ще усили цената ", изясни министър Христов на брифинг в Министерския съвет.

Преди него приказва и министър председателят Гълъб Донев. Той разгласи, че служебният кабинет прави спешен щаб, който да работи по решение на проблемите с природния газ.

Щабът би трябвало да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за надзор и намаляване на цените на горивата и електрическата енергия. Негов началник ще е вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев, а в неговия състав ще влязат още представители и на други институции.

" Задачата е да бъдат препоръчани решения за преодоляване на хаоса и разрухата в бранша, за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизъм за надзор на цените на горивата и цените на електрическата енергия ", изясни министър председателят Донев.

Според енергийния министър Росен Христов първото, което счита да направи страната, е да разгласи търг за доставка на полутечен газ. " Булгаргаз " е изпаднал в тежко финансово положение, не може да разплати даже тези количества, газ които са обезпечени, търси се метод за излекуване на сдружението, разгласи още той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР