Служебният министър на енергетиката беше изслушан в Комисията Джемкорп .

...
Служебният министър на енергетиката беше изслушан в Комисията Джемкорп .
Коментари Харесай

Скандали в комисията „Джемкорп” - Росен Христов заяви, че е необичайно държавата да сключва договор с частна компания

Служебният министър на енергетиката беше изслушан в Комисията „ Джемкорп ”. „ Лошо ръководство е да подпишеш контракт от името на страната. Това, че подобен меморандум е подписан, има протокол за преустановяване и няма отговор на това писмо и е трябвало да се осведоми юридическия отдел и министъра. Меморандумът остава настоящ, тъй като няма отвод ”, сподели Росен Христов.

Според него е много извънредно страната да подписва контракт с частна компания. По думите на Христов няма процедура да се подписа подобен вид съдействия сред страната и частни компании в областта на енергетиката. Министерството подписва сходни меморандуми със съответното министерство, посочи той.

Теменужка Петкова съобщи, че меморандумът е подписан в нарушаване – „ Министерството на енергетиката не е знаело. Всичко е минавало през министерството на стопанската система ”, сподели тя. 

Венко Сабрутев от Политическа партия, които на няколко пъти опита да саботира комисията, попита министър Христов дали се е получила информация в енергийното министерство, че „ Джемкорп ” нямат искания и има ли вреди за страната.

В отговора си министъра сподели, че писмото първо е било подписано и след това входирано. На въпрос от кое място се появява „ Джемкорп ” и каква е тяхната екпертиза министърът отговори, че няма налична информация.

„ Относно доставките на газ - диалози за тях се водят доста преди рецесията с Украйна и напрежението с Русия. България се задоволява изцяло от „ Газпром ” и не е имало потребност от други възможности. Но даже да предложим, че е имало потребност от различен източник, има по-големи ”.

„ На 23 март се подписва мемарандума. На 23 април идва отчетът от ДАНС. На 27 юли е изпратено писмо с искане за преустановяване с двустранно единодушие. От тогава аз като министър не бях осведомен, че този меморандум съществува. В момента събираме дисциплинарна комисия против двама чиновници. Юристите на знаят за подобен контракт, а са го научили от новините. И изпратихме искане за едностранно преустановяване. Договорът е бил прикрит и никой не е работил по него. Дали преднамерено или заради немарливост - това ще го откри дисциплинарната комисия ”, изясни Росен Христов. 

Коментари от страна на депутатът и член на комисията Венко Сабрутев от Политическа партия принуждаваха на няколко пъти ръководителят Десислава Трифонова да му прави забележка, че прекалява.  Тя го попита дали прави опит да саботира комисията и го помоли да вземе успокоителни, в случай че изпада в рецесия от тематиката.

Росен Христов си потегли от комисията – нещо, което провокира скандал в комисията. Депутатите го попитаха кое е по-важно от това да бъде изслушан в парламентарната комисия. 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР