Служебният кабинет ще изработи свой разширен и подобрен списък на

...
Коментари Харесай

"Магнитски" на квадрат: Всички свързани с Пеевски и Божков стават забранени за бизнес с държавата

Служебният кабинет ще създаде собствен уголемен и усъвършенстван лист на глобите по " Магнитски ", които Съединени американски щати наложи през седмицата на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. В него може да се окажат освен изброените от американското финансово министерство 64 компании директно притежавани от първите двама, само че и още безграничен брой индиректно свързани физически и юридически лица, с които страната би трябвало да приключи връзките си и да не влиза в нови. А задачата е да се минимизират рисковете за български институции и държавни компании при следващо заледяване на активи, блокиране на преводи и така нататък при вероятно разширение на глобите от Съединени американски щати.

Това стана ясно от изключително неприсъствено взето държавно решение в петък вечерта. С него се основава непрекъсната работна група от представители на Министерство на вътрешните работи, МФ, ДАНС и Национална агенция за приходите, което да изготви в листата в незабавен порядък и да го актуализира при потребност.
Българската добавка към " Магнитски "
В листата автоматизирано ще попаднат всички оповестени на 2 юни от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати. Това бяха точно Божков дружно с 58 негови компании, Пеевски - с 6 и Илко Желязков, който е член на Бюрото за надзор на СРС и няма благосъстоятелност в сдружения.

Извън тях обаче се възнамеряват и две линии на уголемение на листата. По първата би трябвало да се включат " всички съдружници, акционери, шефове и членове на органи на ръководство и надзор на компаниите в листата на OFAC ". При това освен актуалните, а и за последните пет години. Това на практика ще включи всички, които са били сътрудници или са заемали управителни длъжности в публично заявените бизнеси на Пеевски и Божков.

Още по-мащабно разширение на кръга глобени обаче може да се чака по последния параграф, който гласи: " всички физически лица и юридически лица, които бъдат открити от ДАНС и Национална агенция за приходите в хода на прилаганите непрекъснати ограничения за идентифицирането на степента на съгласуваност на лица с лицата от листата ". Детайли към този момент няма, само че това може да се пояснява, че ще се търси не просто официална юридическа съгласуваност, а и финансова, като ще се наблюдават финансови потоци, прехвърляния на активи и така нататък А също и възможни данни, налични в службите.

Така в българския " Магнитски " биха могли да попаднат и някои от множеството близки до Пеевски компании, които от години са свързвани с него в медийни изявления и по косвени линии. В последните седмици в това число и служебният стопански министър Кирил Петков повдигна тематиката, че измежду най-големите осем частни кредитополучателя на ББР четири се свързват импровизирано с Пеевски и те са усвоили над 0.5 милиарда лева от държавната банка. Или казано по различен метод, скоро може в формален документ на финансовото министерство да влязат компании като " Булгартабак ", " Юрий Гагарин ", " Техномаркет " и доста други като публично свързани с Делян Пеевски. А също там може да се видят и имена на юристи, мениджъри и всевъзможни други подставени лица, контролиращи активи за десетки и стотици милиони на хартия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР