Служебният кабинет работи в пълна мобилизация отвъд партийните линии, за

...
Служебният кабинет работи в пълна мобилизация отвъд партийните линии, за
Коментари Харесай

Над 2500 фирми са кандидатствали по първата мярка по Плана за възстановяване за технологична модернизация

Служебният кабинет работи в цялостна готовност оттатък партийните линии, с цел да помогне на дребния и междинен бизнес посредством Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и да поддържа хората. Провеждаме мобилни приемни в редица регионални градове в страната за разпространение на процедурите в помощ на бизнеса. Пари има и те ще стигнат в точния момент до гръбнака на българската стопанска система – микро-, дребните и междинни предприятия. Това съобщи в Смолян министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев на мобилна приемна с регионалния шеф Стефан Сабрутев, на която участва и началникът на кабинета на министъра – Красимир Якимов.

Министър Пулев акцентира големия интерес от страна на компаниите към първата отворена процедура по ПВУ за софтуерна рационализация. „ Тя надвиши нашата амбициозна цел да достигнем до 1200-1300 компании. Над 2500 са подадените планови оферти за близо 634 млн. лева безплатна финансова помощ. Кандидатстването завърши на 21.09, а бюджетът на процедурата е в размер на 260 млн. лева, които са ориентирани точно към микро-, дребните и междинни предприятия “, съобщи Пулев. 31 компании от Смолян са кандидатствали по нея, стана ясно по време на брифинга.

Той осведоми, че Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) отваря до няколко седмици и втората мярка за бизнеса по Плана за възобновяване. Тя е с бюджет 30,6 млн. лева и е за киберсигурност и ИКТ решения. С мярката предприятията ще могат да си създадат уеб страници, мобилни приложения, онлайн магазини, системи за ръководство и други Българските компании могат да получат грантове от 3000 лева до 20 000 лева, като няма да се постанова съфинансиране, стана ясно от думите му.

Предстои отваряне за кандидатстване и по третата мярка за бизнеса по ПВУ – тя е за създаване на ВЕИ за лично произвеждане и предпазване на сила (фотоволтаици и батерии). Бюджетът е в размер на 200 млн. лева, а четвъртата е за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от 120 млн. лева

Само по линия на Министерството на нововъведенията и растежа по ПВУ до края на годината за микро-, дребните и междинните компании има планувани 600 млн. лева

По линия на структурните фондове на Европейския съюз от идната година МИР ще разполага със 7 милиарда лева за поддръжка на микро-, дребни и междинни предприятия, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании. Две от стратегиите, които са на обща стойност 5 милиарда лева са съвсем приключени и в развой на утвърждение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 с бюджет към 3 милиарда лева към този момент е изпратена в Брюксел за утвърждение. Втората – „ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ с бюджет от 2.14 милиарда лева следва да бъде изпратена до дни.

„ По Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 за област Смолян са подписани 48 контракта на обща стойност на безплатна финансова помощ над 25 млн. лева Отделно по ограниченията за превъзмогване на следствията от COVID-19 в региона са подписани 367 контракта на обща стойност на безплатна финансова помощ над 8 млн. лева “, разяснява заместител основният шеф на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност към МИР Калин Маринов.

Той акцентира, че фирмите в Смолян могат да се възползват от идната процедура за ИКТ решения, която е подобаваща за компаниите от региона, както и от процедурата за възобновими източници.

На мобилната приемна стана ясно още, че от общо 5183 предприятия в област Смолян – 4798 са микро- предприятия, a министърът добави, че точно микро- и дребния бизнес са грижата на страната в изискванията на рецесия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР