Служебният кабинет проведе редовното си заседание днес. Ето какви решения взе

...
Служебният кабинет проведе редовното си заседание днес.
Ето какви решения взе
Коментари Харесай

Ето какви решения взе служебното правителство днес

Служебният кабинет организира постоянното си съвещание през днешния ден.

Ето какви решения взе Министерският съвет:

Правителството одобри План за 2023 година за осъществяване на Националната тактика за предварителна защита и битка с нередностите и измамите, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри План за 2023 година за осъществяване на Националната тактика за предварителна защита и битка с нередностите и измамите, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз, за интервала 2021 - 2027 година (План).

Планът е направен в тясна връзка с всички членове на Съвета за съгласуваност в битката с правонарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз (Съвета АФКОС) и с Прокуратурата на Република България и е утвърден с решение по т. 3 от Протокол от постоянно съвещание на Съвета АФКОС, извършено на 15 декември 2022 година

Като инструмент за осъществяване на Националната тактика за предварителна защита и битка с нередностите и измамите, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз, за интервала 2021 - 2027 година (Стратегия), Планът слага ясна годишна рамка за постигане на заложените в нея стратегически и оперативни цели и способства за надграждане на постигнатите досега резултати, осигурявайки нужната последователност с Плана за деяние за 2022 година за осъществяване на Стратегията, признат с Решение № 444 на Министерския съвет от 7 юли 2022 година

Правителството утвърди промени в Националния проект за систематизиране на радиочестотния набор

Правителството утвърди промени в Националния проект за систематизиране на радиочестотния набор. Те отразяват нуждата за обезпечаване на спомагателен радиочестотен набор за потребностите на националната сигурност.

Създават се условия Комисията за контролиране на известията да дава за краткотрайно прилагане, на вторична основа, радиочестоти за потребностите на националната сигурност отвън обитаеми места, с лимитирана мощ на лъчение. По този метод се обезпечава гъвкаво взаимно прилагане на радиочестоти и радиочестотни ленти на територията на страната, без да се заделя спомагателен радиочестотен набор за ползвателите от национална сигурност.

Министерския съвет утвърди план на решение за установяване на ръководител и зам.- ръководител на Националното бюро за правна помощ

Министерския съвет утвърди през днешния ден план на решение, с който за ръководител на Националното бюро за правна помощ (НБПП) е избрана госпожа Наталия Илиева, а за неин заместител - госпожа Лилия Георгиева.

Госпожа Наталия Илиева е приключила Университета за национално и международно стопанство, компетентност „ Право “ и е вписана като юрист в Софийската адвокатска гилдия през 1999 година През 2017 година е определена за авариен член на Софийския адвокатски съвет, където интензивно се занимава с отчитането на правната помощ.

Считано от 9 април 2019 година е избрана за заместник-председател на НБПП, а въз основа на Решение на Министерски съвет № 690 от 30 септември 2020 година госпожа Наталия Илиева заема длъжността ръководител на НБПП. Същата довършва мандата на госпожа Елена Чернева, който беше преустановен предварително, заради заемане на длъжността заместител омбудсман.

Госпожа Лилия Георгиева е приключила Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, компетентност „ Право “ и е вписана като юрист в Адвокатска гилдия - гр. Монтана през 1997 година От 2007 година досега е член на Софийска адвокатска гилдия. По време на работата на 47-мия парламент на Република България тя е била шеф на политическия кабинет на министъра на правораздаването.

Правителството одобри отчета за преброяването на земеделските стопанства в България през 2020 година

Правителството одобри отчета за привършване на преброяването на земеделските стопанства в Република България през 2020 година В документа са показани съществени резултати, заключения и следени трендове за получените съществени данни от преброяването на земеделските стопанства през 2020 година спрямо 2010 година В него се показва, че е налице трайна наклонност за увеличение на размера на земеделските стопанства в България и на междинния брой отглеждани животни в тях. Средно употребяваната земеделска повърхност в едно стопанство е увеличена над три пъти, а над 3.5 пъти е повишен междинният размер на животинските единици.

Окончателните данни демонстрират, че общият брой на земеделските стопанства през 2020 година е 132 742, като 70% от тях дават отговор на посочените критерии за европейски физически предел в приложение II на Регламент (ЕС) 2018/1091. Данните от преброяването през 2020 година удостоверяват наклонността за понижаване броя на земеделските стопанства (е 64% по-малко по отношение на 2010 г.) и увеличение на техния размер.

През 2020 година употребяваната земеделска повърхност (вкл. общата земя, групово употребена за паша на животните) е в размер на 4 564 152 ха и се усилва с 2% по отношение на 2010 година, а обработваемата земя (3 318 397 ха) - с 6%. Тези трендове водят до нарастване на междинната повърхност, употребена от едно земеделско стопанство, над три пъти - от 10.13 ха през 2010 година на 35.9 ха през 2020 година, което свидетелства за усилване на процесите на окрупняване на стопанствата.

Селскостопанското броене е главен източник на информация за положението и трендовете в развиването на земеделието. Основната цел е да бъде обезпечена интегрирана статистика за структурата на земеделските стопанства през 2020 година в България, както и за индустриалните способи, за ограниченията за развиване на селските региони и за агроекологичните индикатори, нужна за вземането на решения при провеждането на Общата селскостопанска политика.

Данните от преброяването на земеделските стопанства се употребяват като база за правене на извадки при осъществяване на годишните продуктови анкети, за разбори и планове при създаване, осъществяване на мониторинг и отчитане на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони в България за интервала 2023-2027 година, за установяване на полето на наблюдаване за системата за земеделска счетоводна информация, както и за актуализиране на статистическия указател на земеделските стопанства.

Правителството одобри доклад на програмата за възстановяване качеството на атмосферния въздух за интервала 2019 – 2022 година

Правителството одобри доклад за осъществяването на Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух (2018-2024г.).

В доклада, който е за интервала 2019 – 2022 година, е показан напредъкът по осъществяването на ограничения за понижаване на излъчванията на фини прахови частици (ФПЧ¹º) от главните източници на замърсяване - битовото отопление на твърди горива и транспортния бранш в по-големите градове.

Мониторингът за качеството на атмосферния въздух през 2021 година демонстрира, че наклонността за реализиране на сходство с нормите за ФПЧ¹º от от ден на ден общини се резервира. Във всички пунктове на Националната автоматизирана система за мониторинг са регистрирани равнища под избраната средногодишна норма за ФПЧ¹º. Нормата е реализирана във всички общини в агломерациите Столична, Пловдив, Варна, както и в регионите Северен (Дунавски), Югозападен и Югоизточен. Средноденонощната норма към този момент е реализирана в по-голямата част от общините, в които има ситуирани пунктове за мониторинг от Националната система.

Основната мярка в програмата за общините с нарушено качество на въздуха е наложително извеждане от приложимост на отоплителни уреди, които не дават отговор на условията за екодизайн, и подмяната име екологични други възможности. Мярката се извършва в общините Столична, Пловдив, Монтана, Велико Търново, Бургас, Димитровград, Смолян, Горна Оряховица, Русе, Видин и Стара Загора. Изпълняват се планове за замяна на битово отопление по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014 – 2020 година, както и посредством осъществяването на плана „ Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух ” по Програма LIFE на Европейски Съюз. Значителен финансов запас за замяна на отоплителни уреди за общини с нарушено качество на атмосферния въздух се планува и по Програма „ Околна среда “ 2021-2027г.

Независимо от към този момент понижените равнища на замърсяване и подхванатите до момента ограничения, България към момента не е постигнала цялостно сходство с условията на европейското и националното законодателство по индикатор ФПЧ¹º. По тази причина е належащо да продължи полагането на старания за осъществяване на Националната стратегия и ускоряването на работата от страна на всички ангажирани с осъществяването на условията институции.

Одобрени са позиции на страната за неприсъствено гласоподаване в Съвета на МБИС

Министерският съвет одобри протоколно решение за одобрение на позиции на Република България по отношение на неприсъствено гласоподаване в Съвета на Международната банка за икономическо съдействие.

До 40 млн. лева ще е държавната гаранция за кредитиране на студенти и докторанти

Държавната гаранция за нови заеми за студенти и докторанти през 2023 година ще бъде до 40 млн. лв., реши държавното управление.

Държавата оказва поддръжка, като подсигурява главниците и лихвите по отговорностите на младежи, които нямат опция да покрият разноските си за образование и прехрана. Договорените заеми са обезпечени до тяхното цялостно погасяване.

За интервала от 1 септември 2010 година до 31 декември 2022 година са подписани общо 22 088 заема на студенти и докторанти в общ размер на 159 437 697.39 лева

Държавата има подписани типови контракти за кредитиране на студенти и докторанти с осем банки.

 

Над 10 млн. лв. за градеж и поправки на детски ясли, градини и учебни заведения

 

Правителството утвърди спомагателни 10 658 443 лева по Програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020 - 2022 година Със средствата ще бъдат разплатени действия за осъществяване на 35 плана.

Целта на програмата е да се усъвършенства материалната база, която подсигурява здравословните и качествени условия на образование в системата на предучилищното и учебното обучение. Тя е ориентирана също към създаване на нови здания, уголемение и реорганизация на съществуващи детски ясли, градини и учебни заведения. По този метод ще бъде понижен дефицитът на свободни места в тях и ще има опция за сполучливото въвеждане на наложителното предучилищно обучение на децата, навършили 4-годишна възраст. Програмата ще помогне и за прекосяване към едносменен режим на образователния ден.

С спомагателните средства ще продължат дейностите по утвърдените планове в 28 общини: Гоце Делчев, Гърмен, Сандански, Петрич, Айтос, Бургас, Аксаково, Варна, Велико Търново, Елена, Козлодуй, Крумовград, Ловеч, Вършец, Радомир, Асеновград, Пловдив, Родопи, Котел, Твърдица, Ботевград, Костинброд, Самоков, Казанлък, Стара Загора, Търговище, Свиленград и Ямбол. Средства получава и Професионалната гимназия по облекло и хранене „ Райна Княгиня “ в Стара Загора.

 

Изменят се държавни решения, регламентиращи размера на възнагражденията, изплащани на военнослужещи при присъединяване им в интервенции и задачи под егидата на интернационалните организации

 

Министерският съвет одобри решение за изменение и допълнение на решенията, регламентиращи размера на възнагражденията, изплащани на военнослужещи при присъединяване им в интервенции и задачи под егидата на интернационалните организации.

С измененията се унифицират категориите на военнослужещите, изпълняващи задания в задачи и интервенции на Европейски Съюз и НАТО, и се усилва размерът на командировъчните дневни пари в сходство с присвоеното им военно звание.

Решението планува военнослужещите, които извършват задания във военната интервенция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ Алтея ”, в интервенцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), в Операцията на НАТО за морска сигурност „ Sea Guardian ” и в непрекъснатите военноморски групи на НАТО, за периода на присъединяване в интервенциите да получават командировъчни дневни пари в сходство с присвоеното им военно звание – от 54 евро (за военнослужещи с войнишки/матроски звания) до 60 евро (за военнослужещи със старши офицерски звания).

Командировъчните дневни пари на военнослужещите с младши и старши офицерски звания, които вземат участие във Военноморската интервенция на Европейски Съюз за възпрепятстване, попречване и въздържане на пиратски дейности и въоръжени грабежи край крайбрежията на Сомалия, както и в интервенцията на Европейски Съюз в централната част на Средиземно море (EU NAVFOR MED), за периода на присъединяване в интервенциите се усилват на 75 евро.

На военнослужещите, които извършват задания в задачата на НАТО в Ирак и в задачата на Европейски Съюз за образование на силите за сигурност на Мали, ще се изплащат командировъчни дневни пари според от званията, които имат – от 80 евро (за военнослужещи с войнишки/матроски звания) до 88 евро (за военнослужещи със старши офицерски звания).

Увеличаването на възнагражденията беше ангажимент на министъра на защитата пред българските военнослужещи в интервенции и задачи зад граница.

 

Правителството се разпореди с парцели

 

С Решение на Министерския съвет се дава безплатно ръководството на имущество - обществена и частна държавна благосъстоятелност, на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ за обезпечаване на предмета му на активност. Имотът с повърхност от 34 013 кв. м. се намира в гр. Видин, кв. Северна промишлена зона. Изградените уреди и съпътстваща инженерна инфраструктура, в това число и движимите движимости - частна държавна благосъстоятелност, не се употребяват и са с отпаднала нужда за осъществяване на функционалностите и отговорностите на Агенция „ Митници “.

С друго решение държавното управление даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на шест парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на с. Рогош и с. Войводиново, община Марица, област Пловдив. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас, Фаза 2 “, Позиция 2: „ Премахване на прелезите и създаване на надлези/подлези за жп сектор Пловдив - Бургас “.

На община Белослав се дава безплатно за ръководство парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Теренът, с повърхност 2741 кв. м, се намира в кв. „ Акации “ на град Белослав. По този метод общината ще може да осъществя капиталово желание по план „ Извършване на благоустройствени действия и отделяне на туристическа зона, посредством създаване на архитектурни детайли за обслужване на отдиха и туризма, с опция за разкриване на панорамна панорама към Варненско - Белославското езеро “.

 

За ратификация е препоръчано изменението на съглашението с Министерството на защитата на Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции

 

Министерският съвет одобри решение, с което предлага на 49-то Народното събрание да ратифицира подписаното на 3 януари 2023 година в София и в Киев Допълнително съглашение сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Украйна за изменение на Споразумението сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции, подписано на 5 декември 2022 година

С този документ се регламентира даването на следваща помощ на украинската страна да се прави с следващи съглашения към Споразумението от 5 декември 2022 година, които ще подлежат на ратификация от Народното събрание на Република България.

На съображение член 85, алинея 1, т. 1 и 7 и алинея 3 от Конституцията на Република България Министерският съвет внася в Народното събрание план на Закон за одобрение на Допълнителното съглашение сред министерствата на защитата на България и Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции.

 

Одобрен е отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси

 

Правителството утвърди отчета с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), извършено на 14 февруари 2023 година в Брюксел.

По време на съвещанието министрите обмениха отзиви по отношение на използването и въздействието на глобите, признати след експанзията на Русия против Украйна и разискаха прегледа на икономическото ръководство въз основа на насоките, включени в известието на Европейска комисия от 9 ноември 2022 година

Съветът одобри решение за изменение на проекта за възобновяване и резистентност на Германия и утвърди мандата на Европейски Съюз за срещата на министрите на финансите и шефовете на централните банки от Г-20 на 24-25 февруари 2023 година

 

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси ” на 21 февруари 2023 година

 

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси ” (СОВ), което се организира на 21 февруари 2023 година в Брюксел. България бе показана от непрекъснатия представител на България към Европейски Съюз Румен Александров.

Съветът започва подготовката на постоянното съвещание на Европейския съвет на 23-24 март 2023 година, като организира полемика по план на анотиран дневен ред, включващ тематиките Украйна; Конкурентоспособност, Единен пазар и Икономика; Енергетика и т. Разни, в която ще бъде изработен обзор на използването на заключенията на Европейския съвет от м. февруари 2023 година в частта „ Миграция ”.

Под точка „ Разни ” Председателството се спря на самодейностите в отговор на разрушителните трусове в Турция и Сирия. Европейска комисия показа Съобщение и Препоръка по отношение на задачите на Европейския съюз за резистентност при бедствия в региона на гражданската отбрана.

В рамките на съвещанието се организира третата среща на Общоевропейската мрежа за прогнозиране (ОЕМП) на Министрите за бъдещето. Дискусията беше съсредоточена върху устойчивостта в основата на отворената стратегическа самостоятелност на Европейски Съюз, като съществена тематика на Доклада за стратегическо прогнозиране за 2023 година, който се планува да бъде признат през м. юни т.г. Министрите разискаха какви стратегически решения следва да бъдат взети, с цел да се подсигурява обществено и стопански устойчива Европа с по-силна роля в света през идващите десетилетия.

 

С 15 години се удължава концесионният контракт за находище „ Селимица “, област София

 

С 15 години ще бъде продължен концесионният контракт за находище „ Селимица “, ситуирано на територията на област София. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, приемайки смяната, поискана от концесионера - „ МСЕ – 2001 “ ООД. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети.

Концесионният контракт за находище „ Селимица “ е подписан през 2004 година за период от 15 години. Договорът е в действие от 25 ноември 1999 година От находището, ситуирано на територията на Столична община, се добиват строителни материали - пясъци и чакъли.

С днешното решение на Министерски съвет се планува също да бъде отправено предложение до концесионера за смяна на някои от клаузите на концесионния контракт. Става въпрос за връзките, свързани с даването на банкова гаранция за всяка година от периода на концесията. До момента желаната банкова гаранция покриваше 50% от паричните отговорности на концесионера. След промените тя ще се отнася 100% за всички (не единствено за паричните) отговорности, свързани с осъществяването на концесионния контракт. След въвеждането на по-широк обсег на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен период да подписа с концесионера в допълнение съглашение за удължение на периода на предоставената концесия.

 

Одобрен е докладът за активността на Съвета за съгласуваност при ръководство на средствата от Европейския съюз през 2022 година

 

Правителството утвърди доклада за активността на Съвета за съгласуваност при ръководство на средствата от Европейския съюз (СКУСЕС) за 2022 година

В рамките на СКУСЕС през миналата година са съгласувани 47 плана на документи, измежду които следва да бъдат маркирани Споразумението за партньорство и стратегиите за програмен интервал 2021 – 2027 година, в това число плановете на стратегиите за трансгранично и транснационално съдействие, промени в нормативната уредба по отношение на индикативното финансово систематизиране на средствата за сегашния интервал, а също по този начин и Меморандуми за съгласие по отношение на поддръжка на планове на Европейски Съюз сред Правителството и Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване.

С оглед реализиране на по-добра успеваемост при усвояването на средствата от фондовете на Европейски Съюз навреме са съгласувани промени на оперативните стратегии за интервал 2014 – 2020 година

 

Правителството предлага Илиана Раева да бъде удостоена с медал „ Стара планина “ първа степен

 

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на Република България за награждаване на Илиана Раева с медал „ Стара планина “ първа степен за извънредно огромните й заслуги към Република България в региона на спорта. Предложението за награждаване е на министъра на младежта и спорта.

Пътят на Илиана Раева е посипан с голям брой победи - като гимнастичка, като треньор, като основател на първия частен състезателен клуб по художествена гимнастика и първенци, като треньор и старши треньор в националния тим по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, ръководител на треньорския съвет и ръководител на Управителния съвет на БФХГ.

Постиженията в спортната й кариера са:

6-то място многобой на Световно състезание в Мадрид през 1978 г.;

4-то място многобой, 2-ро място край топка, 1 -во място и международна купа на бухалки на Световно състезание в Лондон през 1979 г.;

1-во място многобой - безспорен европейски първенец, 1-во място финали на въже, обръч, бухалки и 2-ро място край лента на Европейско състезание в Амстердам през 1980 г.;

2-ро място многобой, 2-ро място край обръч, 3-то място край въже и 2-ро място край лента на Световно състезание в Мюнхен през 1981 г.;

3-то място многобой, 3-то място край въже, обръч, бухалки и лента на Европейско състезание в Ставангер през 1982 г.;

4-то място многобой, 2-ро място край обръч и бухалки и трето място край въже на Световна купа в Белград през 1983 година

Треньорската си кариера Илиана Раева стартира в „ Клуб по художествена гимнастика „ Левски “ гр. София, след което през 1993 година основава „ Клуб по художествена гимнастика „ Илиана “, като състезателите на клуба до през днешния ден са многократни първенци на България в разнообразни възрасти и непроменяемо участват в съставите на националните ни тимове по художествена гимнастика.

Като старши треньор на националния тим по художествена гимнастика отбор дами печели бронзов орден от Олимпийските игри в Атина през 2004 година, Световна купа от Световното състезание в Монпелие през 2011 година, 5-то място на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година

През 2012 година госпожа Раева е определена за ръководител на БФХГ. Докато БФХГ е под нейно управление, българският народен тим по художествена гимнастика завоюва многочислени медали от Световни, Европейски шампионати и Световни купи, става нееднократен притежател на международната купа, завоюва безспорна европейска купа в отборното 2022 година, безспорна международна купа на отбор дами 2013 година и 2022 година

През 2016 година националният тим по художествена гимнастика печели бронзов орден на Олимпийските игри в Рио, а през 2021 година завоюва историческия първи златен орден на Олимпийските игри в Токио. Ръководена от Илиана Раева, БФХГ е провела 12 международни купи, 12 интернационалните шампионата, две международни шампионати /през 2018 година и 2022 г./ и едно европейско състезание /през 2021 г./ на територията на Република България.

Награждаването на Илиана Раева е голямо самопризнание за приноса й за развиването на спорта художествена гимнастика в страната ни, както и за издигането на престижа на България измежду интернационалната общественост.

 

Правителството утвърди позиция на страната по дело „ Ем акаунт БГ “ ЕООД пред Съда на Европейски Съюз

 

Министерският съвет одобри през днешния ден протоколно решение за одобрение на позиция и предоставяне на единодушие Република България да показа стимулирано искане за осъществяване на правосъдно съвещание и да взе участие по дело С-438/22, „ Ем акаунт БГ “ ЕООД пред Съда на Европейския съюз.

Поставените от Софийски областен съд въпроси касаят тълкуването на член 101, пap. 1 от Договора за действието на Европейския Съюз (ДФЕС) по отношение на член 4, пар. 3 от Договора за Европейския Съюз (ДЕС), на член 101, пар. 2 Договор за функционирането на Европейския съюз и на член 2 от Регламент (ЕО) № 1/2003 на Съвета от 16 декември 2002 година по отношение на осъществяването на разпоредбите за конкуренция, планувани в членове 81 и 82 от Договора (OB, L 1 от 4 януари 2003 г.).

В утвърдената позиция се излагат съображения по допустимостта на преюдициалното питане, а в съображенията всъщност се излагат причини в отбрана на главните тези, според които член 101, пар. 1 Договор за функционирането на Европейския съюз следва да се пояснява в смисъл, че национална пълномощия, която след надлежна преценка на законните цели и резултата върху спорещите страни, откри съществуването на ограничавания на конкуренцията, произлизащи от наредбата за минималните адвокатски хонорари, може да остави неприложена националната правна уредба, която прави тази разпоредба наложителна за съда.

Член 101, пар. 1 Договор за функционирането на Европейския съюз не планува обвързване задачите на наредбата за минималните адвокатски хонорари, издадена от Висшия адвокатски съвет, да бъдат избрани в закон. Член 101, пар. 1 Договор за функционирането на Европейския съюз не поражда отговорности за запитващата пълномощия да остави неприложена национална правна уредба, която придава наложителен темперамент на наредбата за минималните адвокатски хонорари, само и единствено заради събитието, че законните цели не са избрани в закон.

С присъединяване си по дело С-438/22 „ Ем акаунт БГ “ ЕООД Република България има опцията, чрез поддържаните от нея тези, да способства за образуването на разбиране у Съда по отношение на действителното наличие на указаните в запитването правни правила с последна цел постигането на непротиворечиво пояснение предвид на идентичното и тъкмо използване на правото на Европейския съюз.

 

Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда

 

Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, което ще се организира на 16 март 2023 година в Брюксел.

В дневния ред на съвещанието е планувано разискване на промените в Директивата по отношение на промишлените излъчвания. България отбелязва капацитета на законодателното предложение като част от ограниченията на Европейския съюз за минимизиране на въздействието върху околната среда от огромни промишлени и агропромишлени съоръжения. Подчертава смисъла на животновъдния бранш за продоволствената сигурност, изключително в актуалната конюнктура на политическа и икономическа рецесия.

Министрите ще обменят отзиви по предлагането за Регламент по отношение на опаковките и отпадъците от опаковки. България поддържа въвеждането на хармонизирани правила, като акцентира, че за страната ни главните подходи за попречване на отпадъците от опаковки са прецизното съблюдаване на правилата на кръговата стопанска система, потреблението на опаковки за многократна приложимост, необятното разбиране на различни на пластмасовите опаковки и обезпечаването на финансови принадлежности за поощряване на нововъведенията.

Предвижда се осъществяване на полемика по предлагането за Регламент за определяне на Европейска рамка за узаконяване на поглъщания на въглерод. България преглежда законодателното предложение като потребна стъпка, която да поддържа постигането на задачите на Съюза по Парижкото съглашение и по-специално задачата за групова индиферентност във връзка с климата до 2050 година Считаме, че при използване на дейностите по рамката за узаконяване на поглъщанията на въглерод е належащо да се вземат поради характерните особености на всяка страна, свързани с разнообразието на земеделските системи, характерностите на структурите на стопанствата, както и обстоятелството, че земеделските стопанства са най-често дребни.

Министрите ще обсъдят и предлагането за нова Директива по отношение на пречистването на градските отпадъчни води. България прави оценка предлагането като навременна и значима стъпка за понижаване на замърсяването и потреблението на сила, възстановяване качеството на водата посредством справяне с оставащото замърсяване на градските отпадъчни води, както и за възстановяване на достъпа до канализация. За страната ни въвеждането на реалистични и изпълними цели и периоди е гаранция за устойчиви промени.

 

Министерски съвет одобри основни промени в производството по неплатежоспособност

 

Министерски съвет одобри през днешния ден основни промени в производството по неплатежоспособност. Промените идват след препоръчани от Министерство на правораздаването промени и допълнения на Търговския закон за рационализиране на производството по неплатежоспособност и разширение на неговото приложно поле. За задачата бяха регистрирани редица недостатъци в производствата по неплатежоспособност - огромна дълготрайност, ниска успеваемост, високи разходи, рядко изцяло угаждане на кредиторите. Промените са ориентирани към възстановяване успеваемостта на правната рамка на несъстоятелността - реализиране на експедитивност, понижаване на правосъдните такси по отменителните искове, повишение на успеваемостта при осребряване на имуществото, ограничение на недобросъвестното държание на страните, възстановяване на активността на синдиците и други.

Внасят се промени в производството по стабилизация според условията на Директива (ЕС) 2019/1023 за преструктурирането и несъстоятелността. Производството по стабилизация основава опция за попречване на несъстоятелността на търговец, който е в риск от несъстоятелност, посредством преструктуриране на неговото дружество и продължение на активността по утвърден от кредиторите и съда проект за стабилизация. Измененията вкарват ясни правила за опазване на независимата активност, за правене и одобрение на проекта, гаранции за осъществяването и за приемане на нужното финансиране.

Съществена оригиналност е въвеждането на произвеждане по неплатежоспособност и стабилизация и за бизнесмените - физическите лица, които упражняват стопанска активност, поминък или свободна специалност, чиято активност не се води по търговски метод. Поради сходствата в активността на бизнесмените и едноличните търговци, законът планува към този момент одобрените правни институти на несъстоятелността и стабилизацията за търговците да се ползват и към бизнесмените. За първи път се урежда опцията за опрощаване на отговорностите на физическо лице - едноличен търговец или бизнесмен, във връзка с който производството по неплатежоспособност е прекъснато заради привършване на масата на несъстоятелността. Т. нар. „ погасяване на отговорности “ води до отпадане на рестриктивните мерки и възбраните за практикуване на комерсиална активност, стопанска активност, поминък или свободна специалност отсега нататък.

 

Оферти за присъединяване в търгове и състезания по Закона за подземните благосъстояния ще могат да се подават и електронно

 

Участниците в търгове и състезания по Закона за подземните благосъстояния (ЗПБ) ще могат да попълнят, подписват и подават заявките и офертите си и по електронен път. Това е регламентирано в Наредбата за осъществяване на състезания и търгове по Закона за подземните благосъстояния, утвърдена от Министерския съвет на днешното му съвещание. С нормативния акт се уреждат изчерпателно изискванията и реда за осъществяване на конкурс и търг за даване на права за подземни богатства; регламентирани са подготовката и откриването на производството за даване на права за подземни благосъстояния, както разпоредбите за осъществяване на конкурсни и тръжни процедури и други.

С утвърдената през днешния ден разпоредба категорично са планувани документи, посредством които претендентите следва да потвърдят своите финансови, механически и професионални благоприятни условия.

Наредбата резервира условията за избрани финансови и механически благоприятни условия към претендентите за даване на права за петрол и природен газ в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Чрез тези текстове в националното законодателство са транспонирани разпореждания на Директива 2013/30/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 12 юни 2013 година по отношение на сигурността на обвързваните с петрол и газ действия в крайбрежни води.

До момента редът за осъществяване на състезания и търгове за даване на права за подземни благосъстояния бе регламентиран с Наредбата за осъществяване на състезания и търгове за даване на позволения за търсене и/или изследване и на концесии за рандеман на подземни благосъстояния по Закона за подземните благосъстояния, призната от Министерския съвет през 2010 година Тази разпоредба не бе съобразена с промените на ЗПБ, влезнали в действие през м. септември 2020 година С признатата през днешния ден разпоредба подзаконовата нормативна уредба се привежда в сходство с тези промени.

 

Променят се Устройственият устав на Агенцията по публични поръчки и Постановление на Министерски съвет №167/22.04.2021 година

 

Министерският съвет направи структурни промени в Устройствения устав на Агенцията по публични поръчки (АОП). Те са свързани с установяване на длъжностни лица - чиновник по мрежовата и осведомителна сигурност и финансов инспектор, които ще бъдат директно подчинени на изпълнителния шеф на организацията. Предлаганото изменение се прави в границите на одобрената щатна бройка на АОП.

По този метод ще се изпълнят уговорките по администриране на националната електронна платформа и в осъществяване на наредбите на Наредбата за минималните условия за мрежова осведомителна сигурност.

С признатото разпореждане се прави смяна и в Постановление на Министерски съвет № 167 от 22 април 2021 година за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за публичните поръчки. Предоставя се спомагателен временен интервал - до 25.10.2023 година, в който обществените възложители, в това число Централният орган за покупки в бранш „ Здравеопазване “, могат да позволяват представянето на предложения за една или повече от номенклатурите в обособените позиции, включени в предмета на социална поръчка за доставка на лекарствени артикули по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина или на медицински произведения по Закона за медицинските произведения.

Посоченият временен интервал е избран с оглед въвеждането от посочената дата на новите формуляри на европейски мостри при възлагане на публични поръчки и нуждата да се откри друго по-ефективно решение за угаждане на потребностите на лечебните заведения от лекарствени артикули и медицински произведения.

 

Министерският съвет включи представител на адвокатурата в Съвета за господство на правото

 

Правителството одобри Постановление за изменение и допълнение на Постановление на Министерски съвет № 240 от 2019 година за основаване на Национален координационен механизъм за господство на правото и на Съвет за неговото използване. Допълнението е, че отсега нататък в състава на Гражданския съвет ще бъде включен представител на професионалната организация на юристите - Висшият адвокатски съвет (ВАдС).

Съветът за използване на Националния координационен механизъм за господство на правото реализира вътрешен мониторинг по осъществяването на всички ограничения и действия по общоевропейския водоравен Механизъм за господство на правото: правосъдна система, рамка за битка с корупцията, медиен плурализъм и независимост на медиите, и други институционални въпроси, свързани с правилата на причинност и взаимоограничаване. Негови съпредседатели са министърът на правораздаването и представляващият Висшия правосъден съвет (ВСС).

Членове на Съвета са представители на висшите съдилища и на основния прокурор, на КПКОНПИ, министрите на вътрешните работи, на финансите, на културата, основният секретар на Министерски съвет. В Гражданския съвет вземат участие представители на всички съсловни организации на съдиите, прокурорите и следователите, както и неправителствени организации.

Въпросът за присъединяване на представител на ВАдС е издигнат още на първото съвещание на Съвета за господство на правото през септември 2022 година, а на 5 декември 2022 година членовете на Съвета единомислещо взеха решение за предприемане на съответните ограничения за изменение на Постановление на Министерски съвет № 240/2019 година в тази тенденция.

 

Изменя се Наред
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР