Служебният кабинет предлага всички фирми, извършващи дейност в отраслите на

...
Служебният кабинет предлага всички фирми, извършващи дейност в отраслите на
Коментари Харесай

Правителството предлага допълнителен данък за нефтопреработвателните фирми

Служебният кабинет предлага всички компании, извършващи активност в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването, да бъдат обложени с спомагателен налог за тази и идната година.

Правителството е внесло в Народното събрание промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които плануват облагане с 33% от горницата над среднопретеглената облага за последните четири години. Това облагане е наречено " краткотрайна солидарна вноска ".

Това значи, че освен рафинерията " Лукойл ", за която се прави смяната, ще би трябвало да заплати по-голям налог за свръхпечалбата си, само че и други компании от посочените стопански действия.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и минисърът на стопанската система Никола Стоянов към този момент лансираха концепцията за облагане на свръхпечалбата на " Лукойл " за да се реализира намаляване на крайните цени на горивата у нас. От предлаганата законова смяна не е ясно по какъв начин действително може да стане това.

От ГЕРБ също оповестиха, че ще предложат законови промени със същата цел.

Днес енергийната комисия в Народното събрание ще разиска решение, с което да задължи служебното държавно управление да предприеме ограничения за понижаване на цените на горивата. Ще бъде разисквано и предложение за нови обезщетения за тока, който заплащат небитовите консуматори, след 1 януари 2023 година
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР