Служебният кабинет прави опит да разреши драмата с незаконното строителство

...
Служебният кабинет прави опит да разреши драмата с незаконното строителство
Коментари Харесай

Правителството се опитва да узакони строителството на „Хемус“

Служебният кабинет прави опит да позволи драмата с противозаконното строителство на автомагистрала „ Хемус “ и част от скоростния път Видин – Ботевград. На днешното си съвещание Министерският съвет утвърди план за изменение на Закона за устройство на територията, който цели въпросните обекти да получат статут на толерантност.

Законопроектът е основен и след внасянето му в Народното събрание ориста му ще зависи напълно от народните представители.

Изготвените промени имат за цел да създадат „ търпими “ огромните инфраструктурни обекти, които са строени без нужните строителни бумаги. За някои от тях липсват утвърдени капиталови планове, разрешителни за градеж и др. 

Другият проблем с тях е, че те са строени по така наречен инхаус процедура, която бе жигосана като порочна от предходното служебно държавно управление и от постоянния кабинет „ Петков “ поради големите задатъци, които са раздавани на компаниите, само че и поради превъзлагането на дейностите на частни компании. Такъв е казусът с държавното „ Автомагистрали “.

Бившият районен министър Гроздан Караджов също имаше концепция за сходно легализиране на обектите и даже заявяваше, че е подготвен да си носи кръста от сходно решение. В късия живот на кабинета " Петков " измененията по този начин и не станаха факт. 

Припомняме, че в последните дни Народното събрание преглежда промени в Закона за публични поръчки, също импортирани от кабинета, които целят изцяло да отпадне опцията търгове да се разпореждат посредством инхаус.

Според измененията в Закон за устройство на територията статут на толерантност ще получат обекти, които дават отговор на техническите правила и правила, само че са построени, реконструирани или ремонтирани без изискващите се строителни бумаги – утвърдени капиталови планове и издадено позволение за градеж. Тази наредба ще е годна за транспортната техническа инфраструктура и оборудванията към нея – мостове, тунели, надлези, подлези, прелези, преносните (довеждащите и отвеждащите) мрежи и други

Ако препоръчаният законопроект бъде признат в този тип, градежите няма да подлежат на унищожаване и възбрана за прилагане “, се показва в днешното решение на кабинета.
Преместваеми обекти
Законопроектът планува връзките на преместваеми обекти към електрическа мрежа и друга техническа инфраструктура да се осъществят с издаването на позволение на градеж. Промяната е препоръчана поради трагичния случай с дете, което умря преди година от токов удар, откакто стъпи на разкрит кабел в центъра на София.
И още
С измененията се възвръща общият 5-годишен период за отчуждаване и обезщетяване на притежателите на парцели, предопределени за озеленени площи. Въведеният по-дълъг, 15-годишен период, в предходна смяна на закона бе разгласен за противоконституционен с решение на Конституционен съд от октомври 2020 година Съдиите посочваха, че той е несъразмерен и нарушаващ салдото сред потребностите на общия интерес и отбраната на главните права на жителите. По тази причина е препоръчано да се възвърне общия 5-годишен период за отчуждаване, открит с приемането на Закон за устройство на територията.

Припомняме, че кабинетът бе пуснал за публично разискване промени в Закон за устройство на територията през септември, само че те бяха изтеглени поради разнообразни мнения по закона. Така сегашният законопроект бе качен за разискване през ноември.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЗакон за устройство на територията автомагистрала Хемус Видин-Ботевград длъжностен кабинет легализиране Министерство на районното развиване и благоустройството ПоследниНай-четениИнфраструктура 20 Правителството се пробва да узакони строителството на „ Хемус “ Регулации 44 Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност Крипто 672 ЕЦБ назова биткойн „ изкуствено поддържан “ и „ на последно издихание “ Инфраструктура 172 АПИ най-сетне ще ремонтира пътя Царево – Малко Търново Компании 8996 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Накратко 6234 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Индустрии 6098 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Компании 5572 Rolls-Royce сполучливо тества водороден мотор Всички новиниОще от ИнфраструктураВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР