Служебният кабинет обявява за национален обект бъдещия контролно-пропускателен пункт Клепало“

...
Служебният кабинет обявява за национален обект бъдещия контролно-пропускателен пункт Клепало“
Коментари Харесай

Кабинетът обяви ГКПП „Клепало“ за национален обект

Служебният кабинет афишира за народен обект бъдещия контролно-пропускателен пункт „ Клепало “ сред Струмяни и Берово на българо-северномакедонската граница. Така построяването на значимия инфраструктурен обект, което се бави от най-малко 20 години, може да бъде ускорено. Това заяви районният министър Иван Шишков на брифинг след съвещание на Министерския съвет. От думите му стана ясно, че през пункта ще минават единствено леки коли.

Това е емблематично и демонстрира отношението на страната към инфраструктурата. Не е загадка за никого, че оповестяването за народен обект улеснява процедурите “, разяснява Шишков.

По думите му по този начин по-лесно ще се действат всички действия, заложени в Закон за устройство на територията, в това число одобряването на Подробен организационен проект, отчуждаванията, „ с цел да не се забавим в развиването на обекта “.

Припомняме, че това не е първият път, в който кабинетът изгода този прийом, с цел да отпуши дейностите по даден обект. Миналата година същото се случи и с мегаскъпата автомагистрала „ Русе – Велико Търново “, както и с Националната детска болница.

Шишков изясни, че спогодбата със Северна Македония за построяването на пункта датира още през далечната 1999 година Въпреки това за този интервал само Македония е съумяла да построи довеждащата инфраструктура до пункта.

Припомняме, че разширението на граничния потенциал сред страните бе контрактуван при започване на 2022 година по време на среща сред някогашния министър председател Кирил Петков и сътрудника му Димитър Ковачевски. 20-годишната междудържавна фантазия получи финансиране в размер на 10.3 млн. евро по линия на новата трансгранична стратегия за интервала 2021 – 2027 година

Агенция „ Пътна инфраструктура “ разгласи, че планът ще е предпочитан. Както Economic.bg писа обаче екологични процедури, които не бяха задвижени съвсем 9 месеца след поръчката на Агенцията, забавиха дейностите по пункта.

Наскоро кабинетът пък трансферира отговорността за всички действия на регионалния шеф на Благоевград.

По думите на министъра занапред би трябвало да се направи проектирането, а също така би трябвало да се доизгради и пътят до границата, защото сега подобен липса.

Трасето до бъдещия граничен пункт е разграничено на две елементи, като общата му дължина е към 17 км. Едната част съставлява остарял път, който би трябвало да се ремонтира главно. При втората част обаче би трябвало да се построява чисто нов път. 

Сега сред страните има три настоящи пункта – „ Гюешево ", „ Логодаж " и „ Златарево ".

 

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР