Служебният кабинет обърна темпа на инфлацията, въпреки рекордно високите нива,

...
Служебният кабинет обърна темпа на инфлацията, въпреки рекордно високите нива,
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Обърнахме темпа на инфлацията, въпреки рекордно високите нива през август 2022 г.

Служебният кабинет обърна темпа на инфлацията, макар рекордно високите равнища, които заварихме при започване на август предходната година.

 

Това заяви министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов по време на доклада на държавното управление през днешния ден. Той добави, че през октомври 2022 година, за първи път от последните 18 месеца, бе регистриран спад на инфлацията, а темпът на понижение продължава.

„ Поехме ръководството в обстановка, в която инфлацията бе достигнала исторически връх, съпоставим единствено с този от 1998 година ”, акцентира Никола Стоянов.

 

По думите му редица анализатори са били на мнение, че наклонността ще се разраства и ще доближи пик в средата на 2023 година

 

„ Правителството сподели, че с работа в екип и с поредни дейности в областта на енергетиката, може да пречупи инфлационния напредък единствено за няколко месеца ”, добави икономическият министър.

От думите на Стоянов стана ясно, че след два поредни месеца на спад – октомври и ноември – през декември се задържат същите равнища. Това бе несъмнено като позитивен сигнал, защото преди коледните и новогодишните празници обичайно търсенето се усилва, което подтиква и растеж на цените.

„ Сега най-важната цел е да се продължи тази наклонност, тъй че всеки човек да усети и действително поевтиняване “, акцентира Никола Стоянов.

 

Той добави, че първостепенна задача е понижаване на цените на стоките от първа нужда и питателните артикули, които всекидневно участват на трапезата на българите. „ Това ще разреши на България да доближи критериите за приемането на страната в еврозоната “, изясни още Стоянов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР