Служебният финансов министър Асен Василев смята, че канадският инвеститор "Дънди

...
Служебният финансов министър Асен Василев смята, че канадският инвеститор "Дънди
Коментари Харесай

Асен Василев иска Дънди Прешъс да плаща повече за добитото злато

Служебният финансов министър Асен Василев счита, че канадският вложител "Дънди Прешъс Метълс " внася прекомерно ниска концесионна такса в държавния бюджет за златото, което добива и изнася от България.

Това стана ясно от негово изявление пред бюджетната комисия в Народното събрание. То бе във връзка въпрос за това по какъв начин бюджетът ще компенсира упования понижен доход от Данък добавена стойност, в случай че прагът за наложителна регистрация по закона се вдигне от сегашните 50 000 лева оборот на година на 165 000 лева, както оферират няколко от показаните в Народното събрание политически сили. Василев разяснява и възможните загуби от продължаването на действието на понижените ставки по Данък добавена стойност.

Според министъра единият вид за отплата е оптимизацията на разноските за администрацията, каквато се предлага за следващата година – 10% редуциране на средствата за прехрана и личен състав.

Другият вид е смяна на концесионните такси. Според Василев не е обикновено общият доход от всички концесионни такси в страната за рандеман на първични материали, плажове и други да бъде едвам към 100 млн. лева на година.

Министерството на енергетиката към този момент готви преразглеждане на концесионните такси, като същото ще бъде препоръчано и във връзка с плажовете, сподели Василев.

Той даде образец с концесията за рандеман на злато, мед и сребно на "Дънди прешъс металс ". По думите на министъра компанията изнася на година суровина, която съдържа към 12 200 кг злато на стойност 740 млн. $. В същото време заплащаната за добива концесионна такса в българския бюджет е в размер на едвам 26 млн. лева или към 1%.

Задълбочен разбор на концесията бе изработен от Сметната палата в одит още през 2016 година

Според отчета на палатата в интервала януари 2011 година - декември 2013 година канадската компания концесионер "Дънди Прешъс " е добила край Челопеч 5 153 261 тона руда. Съдържанието на мед в нея възлиза на 66 759 тона, на злато – 18.8 тона, а на сребро – 42.99 тона.

Стойността на извлечената за трите години мед е 531 млн. $, на златото – 939 млн. $, а на среброто – 41 млн. $ съгласно цените на Лондонската железна борса. Общата сума на добива е над 1.5 милиарда $. От нея под формата на концесионно заплащане в бюджета са влезнали към 23 млн. $ (1.5%) или към 34 млн. лева за интервала 2011 – 2013 година

За същия интервал осъществените вложения от концесионера са в размер над 187.5 млн. $.

Като резултат на одита енергийното министерство разгласи, че стартира обзор на концесията, само че няма по какъв начин да промени равнището на концесионно заплащане от 1.5 на 100 от приходите от продажба на добиваните подземни благосъстояния.

Причината е, че през 2008 година тройната коалиция записа в Закона за подземните благосъстояния, че "концесионерите резервират правата и отговорностите си по подписаните контракти до приключване периода на съответната концесия ". В случая с Челопеч това значи, че до 2029 година размерът на възнаграждението не може да се пипа. Така за него не влезе в действие променената методика за концесионните такси, въведена от кабинета "Станишев ". Според нея концесионно заплащане за металните изкопаеми е плаващо - от 0.8% до 4%, според от осъществените доходи от продажби и облаги.

През 2019 година някогашният министър председател Бойко Борисов участва на разкриване на оборудване от новата концесия на "Дънди " – за находището "Ада тепе " край Крумовград. Тогава компанията съобщи, че чака да добие 21 тона злато от рудника през идващите 8 години. По информация от Националния концесионен указател ставката по новия контракт на "Дънди " е плаваща – от 1.44% до 4%. По-конкретно, в контракта е записано, че "минималният процентен размер на концесионното заплащане е 1.44 на 100 от цената на добитите златосъдържащи руди при доходност на чистите доходи от продажби до 10 на 100, в това число и при негативни стойности, а оптималният процентен размер е 4 на 100 от цената на добитите златосъдържащи руди при 50 на 100 или по-висока доходност на чистите доходи от продажби. При доходност от 10 на 100 до 50 на 100, размерът се усилва с 0.064 на всеки % нарастване на рентабилността ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР