Служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда

...
Служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда
Коментари Харесай

Министри поискаха от Брикел и Марица 3 план за борба със замърсяването. И Ковачки беше на срещата

Служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда Росица Карамфилова се срещнаха с управленията на Топлоелектрическа централа „ Брикел “ и Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ и желаеха от тях проект за битка със замърсяването, заяви държавната пресслужба.

На срещата присъстваше и енергийният предприемач Христо Ковачки , който по документи не е притежател на тези централи, само че е посочван като съветник на „ Брикел “ от шефа ѝ. Това стана ясно от фотография от събитието, публикувана от държавния пресцентър. Присъствието на Ковачки не се загатва в известието, съпътстващо фотографията.

На срещата управленията на предприятията са показали своите оферти за ограничения за понижаване на замърсяването. Според известието това включва потребление на въглища с ниско наличие на сяра, възстановяване на успеваемостта на горивния развой, разширение на сероочистните съоръжения, прекосяване към понижен потенциал на работа и превантивното прекъсване на инсталациите, в случай че се записва високо замърсяване.

„ Проблемът има решение и то е техническо, а не политическо “, е представен да сподели енергийният министър Росен Христов. „ Има явен комплекс от ограничения, които могат да доведат до влизане в избраните правила, в случай че не – ще бъдем принудени да преминем към затваряне. “

„ Не желаеме да се стига до затваряне, само че няма да вършим компромис с ежедневните инспекции и спазването и използването на закона “, е представена да споделя Росица Карамфилова.

„ Брикел “ и „ Марица 3 “ са посочени от институции и от природозащитници като чести извършители на нормите за замърсяване. Въпреки това те не престават да работят.
 Защо черният дим на Топлоелектрическа централа  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

През юли, в края на ръководството на държавното управление на Кирил Петков, министър председателят и министърът на околната среда направиха инспекция в Топлоелектрическа централа „ Брикел “ край Гълъбово и откриха „ умопомрачаващи нарушавания “. Властите подредиха на централата да затвори до момента в който реши проблемите със замърсяването. Съдът обаче за затварянето на централата и тя ще продължи да работи до окончателното решение на разногласието с екологичните управляващи в съда.

В средата на септември служебното държавно управление заяви, край Димитровград поради нарушаване на нормите на замърсяване на въздуха. От изказването стана ясно, че прекъсването на предприятието цели да покаже понижение на замърсяването пред Европейската комисия, която води каузи против България, свързани с качеството на въздуха.

Собствеността и на двете централи е свързвана с енергийния предприемач Христо Ковачки. В отчет на природозащитната организация „ Грийнпийс “ – България от юли те са посочени като част от.

Формално централите не са благосъстоятелност на предприемача. „ Брикел “ е благосъстоятелност на английския жител Рой Кенеди, само че шефът ѝ Янилин Павлов сподели, че на сдружението. „ Марица 3 “ е благосъстоятелност на английския жител Олех Ткач и жителя на Шри Ланка Сахан Кулатанга, само че присъединяване в нея има и компанията на Ковачки „ Ел Ем Импакс “ съгласно информацията в Търговския указател.

Според държавното управление на Кирил Петков повода Топлоелектрическа централа „ Брикел “ да бъде оставена да работи с години макар нарушаванията на екологичните правила е, че над нея е бил „ обтегнат чадър “ поради собствеността ѝ. Бившият министър председател изиска ДАНС да ревизира дали Ковачки е обвързван с централата, само че досега не са оповестени резултатите от такава инспекция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР