Службата за сигурност на Украйна СБУ е извършила контраразузнавателни мерки

...
Службата за сигурност на Украйна СБУ е извършила контраразузнавателни мерки
Коментари Харесай

Украйна претърсва УПЦ по подозрения за връзки с Русия

Службата за сигурност на Украйна СБУ е направила " контраразузнавателни " ограничения в църкви и манастири в цялата страна в границите на последното си следствие на религиозни обекти на свързаната с Русия Украинска православна черква.

" Мерките бяха осъществени... в границите на систематичната работа на Службата за сигурност на Украйна за противопоставяне на подривната активност на съветските специфични служби в нашата страна ", се споделя в изказване на СБУ.

СБУ включи в листата над 10 религиозни обекта в няколко украински области, в това число западната Лвовска област, Херсонска област на юг и Житомирска област на северозапад.

Мерките имат за цел " да предотвратят потреблението на религиозните общности като център на " съветския свят " и да защитят популацията от провокации и терористични актове ", добави СБУ.

С изказването си СБУ разгласява фотоси на свои оперативни служащи в униформи каки, които инспектират религиозни обекти, от време на време придружавани от свещеници в дълги черни одежди.

В известието се споделя, че чиновниците на реда претърсват територията и пространствата на религиозните обекти " за определяне на лица, които може да са забъркани в противозаконни действия в ущърб на държавния суверенитет на Украйна ", и " предмети, неразрешени за разпространяване ".

Украйна е под духовното управление на Москва най-малко от XVII в., само че част от Украинската православна черква скъса с Москва през 2019 година поради анексирането на Крим от Русия и поддръжката за сепаратистите в Донбас.

През май войната накара подкрепяния от Москва клон на Украинската православна черква да прекъсне връзките си с Русия, което е исторически ход против съветските духовни управляващи.

По-рано този месец президентът Володимир Зеленски съобщи, че Украйна ще пристъпи към налагане на ограничавания на религиозните организации в страната, които имат връзки с Русия. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР