Службата за патенти и търговски марки на САЩ отхвърли молбата

...
Службата за патенти и търговски марки на САЩ отхвърли молбата
Коментари Харесай

Отказаха на Марая Кери патент "Кралицата на Коледа"

Службата за патенти и търговски марки на Съединени американски щати отхвърли молбата на певицата Марая Кери да патентова прозвището " Кралицата на Коледа ". Мотивите за отхвърли са, че настояването на екипа на Кери може да ѝ разреши да " осребри " празника и по този начин персонално да се облагодетелства, написа Би Би Си.

Популярната й коледна ария от 1994 година трансформира Марая Кери в синоним за празничните дни. Всяка година, месец преди коледните празници, тя оглавява музикалните ранглисти с безконечния си - и също толкоз скучен - шлагер All I Want for Christmas Is You.

Компанията на певицата кандидатства за комерсиална марка върху прозвищата " Кралицата на коледа " и " Принцесата на Коледа " още предходната година, само че друга изпълнителка - Елизабет Чан, заведе правосъдно дело, с цел да блокира настояванията на Кери. Чан е била посочена " Кралицата на Коледа " в обява на сп. New Yorker през 2018 година, защото в продължение на десетилетие всяка година издава авторски коледни песни. Тя недоволства от метода, по който Марая се пробва да " монополизира " Коледната знаци. " Това просто не е вярно. Коледа е за всички. Тя би трябвало да бъде споделяна, е не притежавана ", споделя Чан. Певицата добавя още, че Кери се е " опитвала да резервира израза като комерсиална марка по всеки вероятен метод " - от музика, облекла и алкохол до " маски, нашийници за кучета ". " Ако изплетете пуловер " Кралицата на Коледа ", би трябвало да имате право го продадете в Etsy на някой различен, с цел да може той да го купи за баба си ", споделя Елизабет Чан.

Междувременно друга певица, 81-годишната Дарлийн Лав, съобщи, че е била " Кралицата на Коледа " доста преди Марая Кери да добие популярност. Лав е известна със своите кавъри на Winter Wonderland и White Christmas, както и с песента си Christmas (Baby Please Come Home). Тя изпя и парчето All Alone on Christmas, включено във кино лентата " Сам у дома 2 ". 

Би Би Си потърси екипа на Марая Кери за коментар, само че към този момент среща безмълвие по отношение на решението на Патентното ведомство.

Междувременно 52-годишната звезда продължава да " осребрява " Коледата, както тя си знае. На българския пазар се появи книжката й " Коледната принцеса ", основана в тандем с писателката Микаела Анджела Дейвис и въодушевена от детството на Марая. Героинята живее с майка си - оперната певица Ла Дива, и папагала Павароти, и най-силно от всичко обича Коледа. 

Netflix пък направи подранил коледен подарък на Марая Кери, осигурявайки й предпремиерно гледане на сезон 5 на " Короната " в дома й - в символ на признателност, че е " абсолютен суперфен " на сериала. 

А All I Want Is Christmas Is You сигурно ще продължи да звучи в ефира и тази Коледа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР