Служба Военна информация“ няма да бъде оглавена от политическо лице.

...
Служба Военна информация“ няма да бъде оглавена от политическо лице.
Коментари Харесай

ГЕРБ обеща да не слага политик начело на военното разузнаване

Служба „ Военна информация “ няма да бъде управлявана от политическо лице. Такъв ангажимент поеха ръководещите през вчерашния ден, откакто отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за военното разузнаване, които прокараха през лятото. Държавният глава се опълчи на поправките, които разрешават началник на спецслужбата да бъде и граждански, а освен боен, както беше до момента, с претекста, че се основава риск да бъде политизирано военното разузнаване.

Всичко стартира с оставката на Пламен Ангелов - досегашния шеф на „ Военна информация “, в средата на юли, откакто военната прокуратура упрекна него и предшественика му Светослав Даскалов, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация в нарушаване на закона. Веднага след прокурорската акция депутати от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ внесоха измененията в закона, които обосноваха с аргумента, че опцията и граждански да застане отпред на службата разрешава „ по-ефективно потребление на наличния кадрови капацитет “. Това съвпадане сред дейностите на държавното обвиняване и ръководещите повдигна подозрения, че се готви избрана фигура, комфортна за държавното управление, която да оглави разузнаването.

В началото на август Радев върна измененията за наново разискване в Народното събрание с претекста, че опцията граждански да оглави службата може да накърни политическия й неутралитет. Президентът уточни, че законът не разрешава на военнослужещите да членуват в политически сили през цялата им професионална кариера, до момента в който за граждански възбраната ще важи едвам от момента на назначението му. Досега службата е имала двама цивилни шефове - полковника от запаса Веселин Иванов от 2010 до 2015 година и Йордан Бакалов, някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили, който я оглави с поддръжката на Реформаторския блок след отстраняването на Иванов, само че изкара едвам няколко месеца.

От ГЕРБ през вчерашния ден контраатакуваха с разпореждания от Закона за защитата и въоръжените сили, които изискват деполитизация на цивилните чиновници във всички структури на Министерството на защитата, в чиято система попада и „ Военна информация “. „ Не можем да сложим аптекар или хлебар за шеф на службата, тъй като не променяме критериите за назначение на шефа, а даваме опция, отговаряйки на тези критерии, да бъде и граждански “, разгласи Владимир Тошев от ГЕРБ. И даде обещание: „ Няма да сложим там политик “.

Управляващите отхвърлиха и че с измененията целят да похитят службата. „ Дали ще е граждански или боен, ръководителят на Служба „ Военна информация “ се назначава от президента по предложение на министъра на защитата. Нали не очаквате съществени хора като министъра на защитата, като министър-председателя, който съгласува, и президента, който назначава, да предложат човек, който не схваща какво да прави “, сподели Христо Гаджев от ГЕРБ.

Подкрепа им оказа водачът на „ Воля “ Веселин Марешки, който другояче претендира, че е лицето на опозицията. „ Помните времето, когато шефовете на всички служби от горе до долу бяха партийни членове и работеха доста добре. Ако някой желае да овладее някоя работа, мисля, че не е толкоз мъчно да откри претендент с пагон “, съобщи Марешки.

От Българска социалистическа партия подсетиха, че единствено преди 4 години ГЕРБ е защитавала тъкмо противоположната позиция - че шефът на военното разузнаване наложително би трябвало да бъде боен. И упрекнаха ръководещата партия, че внася неустойчивост в службата, защото трансформира законодателството съгласно политическата обстановка. „ Преди 4 години поддържаха условието за военнослужещ, с цел да махнат един шеф. Днес го анулират, с цел да назначат различен шеф. И в двата случая решението им е артикул на неизказани политически сметки и на комплицирани съдружни взаимоотношения - с Реформаторския блок тогава, с „ Обединени патриоти ” през днешния ден “, установи соцдепутатът Крум Зарков.

Това обаче не повлия на волята на ръководещите, които отхвърлиха ветото със 134 гласа, като едвам 57 депутати бяха „ срещу “, а 6-има се въздържаха. Дискусията и гласуването минаха в отсъствието на военния министър Красимир Каракачанов, на който службата е директно подчинена.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР