Случвало ли ти се е да имаш чувството, че те

...
Случвало ли ти се е да имаш чувството, че те
Коментари Харесай

Как да хванеш лъжеца в крачка: 10 техники, разкрити от бивши агенти на ФБР

Случвало ли ти се е да имаш възприятието, че те лъжат, само че да не можеш да кажеш сигурно? В такива обстановки препоръките по какъв начин да хванеш лъжеца могат да се окажат потребни.

Трябва да се стремим да се доверяваме и да се отнасяме към хората с почитание. Трябва да респектираме правото им за персонално пространство и правото да не ни споделят безусловно всичко. Ако обаче подозираш, че те лъжат, имаш правото да знаеш. Ако някой целеустремено те „ баламосва “, губи правото си на доверие.

Как да хванеш лъжеца в крачка? Експертите настояват, че в случай че знаеш кои сигнали да търсиш, постоянно ще успяваш да заловиш лъжеца.

1. Започни с създаване на доверие

Според някогашния сътрудник на ФБР ЛаРей Ки, в случай че се опитваш да хванеш измамник в крачка е значимо да изградиш доверие в връзката с индивида, който подозираш. Идеята е да му окажеш помощ да се отвори пред теб. Ако се отнасяш съмнително или обвинително към него, просто ще го в вкараш в предпазен режим.

2. Слушай ги какъв брой приказват

Когато хората лъжат, имат склонността да приказват повече от тези, които споделят истината, като че ли се пробват да покрият лъжата – изясняват прекомерно доста, може би в опит да прикрият истината зад повече думи. Трябва да внимаваш дали приказват по-силно и/или по-бързо като и двете проявления са знак за стрес. Ако доловиш „ изкривяване “ в естествения звук на гласа, това е точката, в която е изречена лъжата. Други сигнали, за които би трябвало да внимаваш, са кашляне или непрекъснато филтриране на гърлото.

Важно е да се означи въпреки всичко, че лъженето не е единствената причина някой да демонстрира знаци на стрес в диалога. Ако обвиняваш някого незаслужено или в случай че диалогът се върти към тематика, която естествено може да накара някого да се усеща неловко, би трябвало да знаеш, че тези фактори са задоволителни да стресират събеседника ти.

3. Имай контролни отговори за съпоставяне

Ако искаш да хванеш измамник в крачка, задавай въпроси, на които знаеш че получиш почтен отговор и ги използвай за надзор, с цел да можеш да сравниш по-късни отговори на основни въпроси. Ако индивидът е спокоен да вземем за пример, а по-късно стане обезпокоителен и ядосан, може да имаш мотив за съмнение. Това работи и в противоположната посока прочее – в случай че някой е прекомерно спокоен в отговорите на основни въпроси, това може да е индикация, че прикрива същинските си усеща.

4. Пусни непредвиден въпрос

Когато се опитваш да засечеш измамник, имай поради че може да е авансово квалифициран да дава отговор на предстоящи въпроси. Ако го хванеш със свален гард обаче, задавайки непредвиден въпрос, фасадата може бързо да се пропука.

5. Търси знаци за престореност по лицето

Почти невероятно е да се фалшифицира естествената усмивка. Хората нормално объркват времетраенето – усмихват се по-дълго, в сравнение с биха, в случай че усмивката е естествена. Освен това се усмихват с устите си, само че не и с очите си. Вероятно ще успееш да различиш същинската страст комбинирана с усмивката, в случай че гледаш деликатно и от близко.

6. Внимавай за пропуски и промени в потребления изказ

Ако човек, който по принцип има добра памет, ненадейно има пропуск в паметта, това може да е сигнален знак, който да ти помогне да хванеш лъжеца. Също по този начин, в случай че отговорите му са доста къси и отхвърля да влезе в подробност, отново е знак, за който да внимаваш. Човек може да промени метода, по който приказва, когато лъже. Може да вземем за пример да стартира да приказва по-формално, да употребява да вземем за пример цялостното име на основна фигура, когато късото име е изцяло в нормата (напр. да каже „ Александра “, вместо просто „ Алекс “). Може също по този начин да демонстрира податливост към прекален възторг в отговорите – потребление на суперлативи като „ прелестно, необикновено, брилянтно и така нататък “

7. Искай да ти напомня характерни елементи от историята в извърнат ред

Когато хората са почтени, те прибавят към историята спомагателни елементи и обстоятелства, тъй като си спомнят по какъв начин се е случила. Когато лъжат, евентуално просто ще повтарят изказвания, които към този момент са създали, тъй че да не се объркат и да не позволен неточност.

8. Внимавай за микроизраженията

Микроизражение е страстта, която се промъква неумишлено на лицето, за елементи от секундата и която издава индивида, който лъже, в случай че бъде забелязана. Например в случай че човек се прави на благополучен, парченце яд може да се прокрадне на лицето му/й за миг, издавайки същинските усеща. Имай поради обаче, че даже да знаеш за тези знаци, 99% от хората не могат да ги видят без специфичен тренинг.

9. Гледай за жестове, които опонират на изказванията

Хората вършат неосъзнати жестове, когато лъжат, които разкриват истината. Например, когато някой съобщи: х открадна парите и това е неистина, постоянно се случва да жестикулира по метод, който опонира на изказванието. Може да вземем за пример да кима с глава в жест, който споделя не, като че ли даже тялото стачкува на лъжата.

10. Гледай очите

Когато се опитваш да хванеш лъжеца, е основно да внимаваш какво става с очите му. Не единствено че постоянно се случва същинските страсти да проблясват в очите, хората може даже да заобикалят погледа ти, когато те лъжат. Нормално е човек да гледа настрана или нагоре, когато му зададеш сложен въпрос, върху който би трябвало да намерения. Но в случай че въпросът е елементарен и някой отвърне взор в друга посока, това може да е знак за липса на почтеност.

Лъжата е смъртен грях. Няма такова нещо като „ това, за което не знае, не го/я наранява. “ Когато изкривиш нечие възприятие за действителност, подронваш фундамента, въз основата на който той/тя взима решения в живота си.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР