Случва се тричане на съдии, а не на прокурори! Това

...
Случва се тричане на съдии, а не на прокурори! Това
Коментари Харесай

Гешев защитава спецправосъдието: Тричат съдиите!

" Случва се тричане на съдии, а не на прокурори! " Това разгласи основният прокурор Иван Гешев по време на съвещанието на пленума на Висшия правосъден съвет, който през днешния ден разиска защитна декларация за профилираното правораздаване. Предложението за закриването на спецструктурите, направено от " Демократична България ", бе на 45-ия парламент. Краткият живот на Народното събрание обаче не стигна концепцията да бъде разисквана и вероятно призната и от пленарната зала.  

, в чиито редици е работил и самият той. Пред съвета той акцентира, че не е правилно, че тези структури, които се занимават с делата за проведена престъпност и за корупция по високите етажи на властта, са неефективни и неефикасни. " Това е неистина ", сподели Гешев. И изясни, че с плана на десницата се целяло нещо доста просто - блокираните над 3 милиарда лева, колкото е половината запас на страната, да се върнат към хората, против които са подхванати дейностите на КПКОНПИ по съобщение от спецпрокуратурата. Гешев не изясни тъкмо по какъв начин ще бъдат " отблокирани " тези средства, върху които са наложени обезпечителни ограничения, откакто законопроектите за закриването на спецправосъдието и не плануват това.

Според основния прокурор втората цел на законопроектите е " да се блокира работата по най-важните каузи в страната. Само делото за атентата в Сарафово ще посоча. Представете си какъв би бил интернационалният отзив ", продължи той. След това приказва за политическата целенасоченост на законопроектите на " Демократична България " и я съпостави с целесъобразността на това България да разгласи алегорична война на Съединени американски щати и Англия по времето на Втората международна война, което съвсем довело до унищожаването на София.

" Закриването (на спецправосъдието) ще бъде единствено в полза на мафията, а цената ще платят българските жители и евентуално това е една от задачите, които се преследват ", заключи Гешев без някаква конкретика за изказванията си.

Преди него приказва ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той сподели, че няма да поддържа декларацията, готова от членовете на съвета Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова.

Панов: Висш съдебен съвет реагира, когато реагира прокуратурата

Както е възможно Народното събрание да сътвори профилирани съдилища и прокуратура, по този начин е възможно и да ги заличи, това не опонира на правилата на правовата страна, стартира Панов. Той уточни, че в декларацията, която се предлага за гласоподаване, няма правни претекстове. " Това е политическа декларация ", сподели той. И добави, че споделя доводите, че спецправосъдието извършва политически поръчки. А Висш съдебен съвет не може да го поддържа безрезервно, без да е изработен разбор на активността му. Той заподозря Пашкунова, че има користни претекстове, защото синът й е спецмагистрат. " Дали в тези съдилища влязоха най-хубавите съдии. Дали 10 години дават безапелационни резултати, че профилираното правораздаване си коства ", запита Панов. 

И акцентира, че, позволения за потребление на СРС-та и съглашения. И доста малко от актовете им стигат за инспекция във Върховния касационен съд. За 2020 година да вземем за пример са постъпили едвам 14 такива акта. Апелативният спецсъд е на предпоследно място по доказани актове измежду всички апелативни съдилища в страната, даде образец Панов.

Пашкунова се отбрани, че няма користни претекстове. Но законопроектите предвиждали делата да стартират изначало, а магистратите да се върнат на работните си места отпреди 10 години, което е намаление. По думите й плановете носели чувство за реваншизъм.

Панов напомни на сътрудниците си, че Висш съдебен съвет не е реагирал при редица скандални законови промени. " Винаги е имало публично разискване и позиции за профилираното правораздаване, а Висш съдебен съвет остана кьорав и ням. Реагира в този момент, когато реагира прокуратурата ", сподели Панов.

Вероника Имова също се хвърли на амбразурата. Тя назова закриването на спецсъдилищата " удар по правораздаването, демокрацията и правовата страна ". " Не можем да бъдем равнодушни към този жанр. Трябва като един да се надигнем против сходни опити да се нанесе удар върху правораздаването ", прикани сътрудниците си тя.

" Казвате, че няма оценка на успеваемостта им, а са я потвърдили. Как го вършиме този извод, че са потвърдили своята успеваемост и нужда ", запита Олга Керелска сътрудниците си, които пазят специнституциите, само че отговор не получи. Без отговор останаха и питанията на Атанаска Дишева какъв брой са наказаните за корупция от високите етажи на властта.

Съветът насилствено се съгласи спецправосъдието да бъде оценено

В полемиката се включи и служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който ръководи съвещанията на пленума, само че няма право на глас. Той предложи три корекции в декларацията. Първата е да не се твърди, че профилираните съд и прокуратурата са основани по препоръка на Европа. " Това е превратно пояснение. Тези рекомендации са за по-тясна специализация при следствие на проведена престъпност. Формата не е предопределена ", напомни Стоилов. Другата му забележка по декларацията е, че не става дума за към този момент признати законодателни промени, както твърди Висш съдебен съвет. " Разминаваме се с обстоятелствата, по този начин се злепоставя Висш съдебен съвет ", сподели служебният министър.

Той предложи и да се включи текст, че е необходим професионален и необятен спор за спецправосъдието. Според министъра би трябвало да се анализират резултатите от активността на спецпрокуратурата и спецсъдасъда от основаването им до момента. " Това ще е справедлива и сериозна позиция, която ще е мотив при възможни по-нататъшни полемики в Народно събрание. Така Висш съдебен съвет може да отбрани престижа си, да покаже, че се отнася професионално, а не предубедено ", изясни Стоилов.

Гешев се опълчи - той бил за разбор, само че не това било тематика на разискването в този момент. В последна сметка с 18 на 3 гласа Висш съдебен съвет одобри декларацията с корекциите на Стоилов, без добавката за разбора. За тях се реши първо прокурорската и съдийската гилдия на Висш съдебен съвет да дефинират структурата и критериите на анализите и да ги внесат на идващото съвещание на пленума.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР