Случва се повече от това, което се прави - не

...
Случва се повече от това, което се прави - не
Коментари Харесай

Христо Иванов за хартиените бюлетини: Мнозинството показа, ч...

Случва се повече от това, което се прави - не просто се връща хартията като спомагателен метод на гласоподаване. Тук става въпрос за тестване на взаимната преданост и подготвеност да се стигне до край като причина за образуване на държавно управление в този тристранен формат. Това съобщи  съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов в ефира на БНР по отношение на предлагането за връщане на хартиената бюлетина. 

По думите му самият фасон, по който се е случила смяната в Изборния кодекс, е счупил всички старания за взаимно разбиране, че може да има самоограничаване в упражняването на власт. 

“В една народна власт едно от главните правила е, че властта би трябвало да се ръководи със съзнание и дарба за самоограничаване от практикуване на власт и това е причина въобще за някакъв баланс на силите и за господство на правото. В този парламент имаше някакви опити и интервали, в които множеството политически сили желаят взаимно да покажат, че могат да се самоограничават. Обаче се гушнаха в едно болшинство, което за една нощ сподели, че без оглед на никакви процедурни ограничавания, те ще трансформират целия избирателен развой, както желаят. Без да има разговор, без да има причини. Това беше демонстрирано с извънреден хъс от Радо Чолаков ”, сподели той, като добави, че държавно управление в конфигурацията Движение за права и свободи и ГЕРБ сумира общите им апетити за безконтролна власт и в тази композиция всички съставни елементи като промени и публичен интерес ще бъдат сведени до най-малко.

Според Иванов прозорецът да се сформира ръководство с втория мандат в тази парламентарна настройка е доста дребен. И очерта трите критерия, по отношение на които “Демократична България ” ще даде поддръжка - съществено усилване на българската дарба за защита, в това число като реакция на експанзията към Украйна, правосъдна промяна и ясна политика, която схваща, че излизането от икономическата застоялост и инфлация не може да стане просто с харчене на пари, а с деликатно подкрепяне на нуждаещите се.

“За нас крайният миг за оценка на готовността ще настъпи на база на поръчките в конституционната комисията, тъй като това е ангажиращият формат, в който партиите ще кажат какво считат, че биха подкрепили. Заявки за деликатно прицелване и опазване на 3% недостиг са удовлетворяващо начало за политически диалог ”, добави той. 

По тематиката с онлайн включването на заместник-председателя на Движение за права и свободи Йордан Цонев в предаването “Панорама ” в петък, Иванов изрази подозрение, че той е трябвало да взе участие непременно, с цел да съобщи значимото известие, че партията е подготвена да даде поддръжка, без да взе участие в изпълнителната власт. 

“Йордан Цонев трябваше да се появи в “Панорама ”, с цел да направи този анонс, тъй като явно това е част от някакъв пъзел и някакъв развой на договаряне, който се случва сред тримата сътрудници. Той сподели, че са подготвени да стоят на крачка настрана от изпълнителната власт, тъй като си дават сметка, че това ще претрупа структурата с негативи ”, сподели още Иванов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР