Случилото се около годишнината от рождението на Гоце Делчев вчера

...
Случилото се около годишнината от рождението на Гоце Делчев вчера
Коментари Харесай

С непрекъснати проверки попречили на българите да стигнат до гроба на Гоце Делчев

Случилото се към годишнината от рождението на Гоце Делчев през вчерашния ден не оказва помощ за деескалацията на напрежението сред Скопие и София. Това счита посланикът на България в Република Северна Македония (РСМ) Ангел Ангелов. Той разяснява в ефира за NOVA, че равносметката от вчерашния ден не е изключително позитивна, представен и от Българска телеграфна агенция.

Нашата публична делегация от България, водена от вицепремиера и длъжностен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев въпреки всичко съумя да се поклони на гроба на Гоце Делчев, описа дипломат Ангелов. Очакванията към нея да се причислят хора от България не се състояха. На границата се получиха някакви сривове, доста забавно, че тези сривове бяха единствено на вход към РСМ. На процедура желащите не можаха да доближат до събитието, когато се поднасяха венците, добави дипломатът.

По думите на Ангелов и на територията на Скопие е имало непрекъснати инспекции на тези, които са желали да се поклонят на гроба на Гоце Делчев. Поуплашиха се и не можаха да доближат до гроба. Организирано действително никой не се причисли към нашата делегация, изясни посланикът.

В момента българите в Северна Македония живеят в боязън, сподели Ангел Ангелов. Има огромна ескалация на радикалното говорене, в обществените медии главно, изясни той. И добави, че българската страна от месеци упорства македонските управляващи да вземат ограничения. Не е допустимо в разнообразни уеб сайтове да излизат лица с техните имена, с адреси, на които живеят и да бъдат стигматизирани, че не могат да живеят в РСМ, тъй като са българи, разяснява посланикът на България.

Ангел Ангелов изрази вяра, че последователно ще се стигне до деескалация на напрежението. Следващата седмица предстоят редица културни прояви, аз имам вяра, че те ще преминат изцяло обикновено. Смятам, че с реакция на виновните институции против радикалното говорене и езика на омразата ще стигнем до деескалация на напрежението, заключи посланикът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР