Случаят със задържаните журналисти Димитър Стоянов от българския сайт "Бивол"

...
Случаят със задържаните журналисти Димитър Стоянов от българския сайт "Бивол"
Коментари Харесай

Случаят със задържаните журналисти показва дефицити в МВР

Случаят със арестуваните публицисти Димитър Стоянов от българския уебсайт "Бивол " и Атила Биро от румънския Rise Project сподели притеснителни дефицити в системата на Министерството на вътрешните работи, съобщи Асоциацията на европейските публицисти.

Според личните им свидетелства двамата са били арестувани в нощта на четвъртък против петък, дружно с юрист, по сигнал, който самите те са подали до Министерство на вътрешните работи. Въпреки че съгласно формалната информация на Министерство на вътрешните работи, публицистите не са били задържани, а единствено отведени за информация и изясняване на самоличността, дейностите на органите на реда оставят подозрение за държавен произвол и опит за ограничение на медийната независимост.

Предоставените от арестуваните публицисти заповеди за задържане, които имат характера на формален документ, опровергават изказванията на Министерство на вътрешните работи. От тях излиза наяве, че Димитър и Атила са били задържани в 21:00 вечерта и освободени в 4:00 сутринта на другия ден. Посоченото правно съображение за ограничението на техните права е, че е имало данни, че са направили закононарушение.

"Не по-малко притеснително е, че наподобява Министерство на вътрешните работи не разполага с процедури, които да следва, когато става дума за публицисти по време на осъществяване на служебните им отговорности. Разследващата публицистика играе извънредно значима роля в налагането на върховенството на закона в едно демократично общество и правоохранителните органи би трябвало да оказват цялостно подпомагане на публицистите, а не да ги попречват. В случая макар че са се задействали по сигнал, подаден от публицистите, Министерство на вътрешните работи в действителност задържа самите тях. Изясняването на обстановката лишава часове и се позволява едвам след намесата на задграничен посланик - консул на Румъния ", споделят от АЕЖ.

От асоциацията акцентират, че невъзможността да се получи информация в часовете след задържането, неналичието на виновен чиновник в цялото министерство, който може да се ангажира с изказване пред медии, провокира терзания за опит за принуда над свободата на изложение. Тези терзания излязоха отвън територията на България и казусът се трансформира във водеща вест за медиите в Румъния, а на идващия ден доближи и до едни най-авторитетните издания в света като Ню Йорк Таймс и Вашингтон пост.

"Фактът, че до сутринта след задържането основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов (номиниран за идващ вътрешен министър) не беше известен от подчинените си приказва за съществено подценяване на проблема и за непознаване на деликатността на рестриктивните мерки, които полицията би могла да постанова на публицисти.

Не на последно място забавно, че казусът се трансформира доста по-бързо в вест в Румъния, в сравнение с в България, в случай, че се касае за дейности на български институции, а следствието, по което, двамата настояват, че са работили, визира хипотетични злоупотреби, ощетили българските данъкоплатци. Като професионална асоциация ние нямаме никакви подозрения по отношение на потребността от журналистически следствия и изгодата, която носят на обществото и ще работим тази потребност да се осъзнае от колкото се може повече представители на българското общество, които да развият непоносимост към всеки опит за ограничение на тази значима част от журналистическата специалност ", прибавят от Асоциацията на европейските публицисти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР