Случаят РИКО не е приключен! Американският съд не смята исковете

...
Случаят РИКО не е приключен! Американският съд не смята исковете
Коментари Харесай

Истината за разгрома на КТБ също ще изгрее от Запад

Случаят " РИКО " не е завършен! Американският съд не счита исковете за неприемливи, а отхвърля единствено да бъдат обсъждани в Ню Йорк. Ако не бъдат признати за разглеждане от български съд, ще ги върнем назад, и настрана ще заведем каузи против страната и Българска народна банка за нарушение правото на Европейския съюз ". 

Това съобщи за " БАНКЕРЪ " адв. Захари Томов от Варна във връзка решението на Окръжния съд в Ню Йорк по гражданското дело, заведено от него и три компании по антикорупционния закон  RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) . Претенцията им e ориентирана против 24 ответници - американски и български физически и юридически, в това число Българска народна банка, квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчева, бизнес депутата Делян Пеевски, както и Външнотърговската банка на Руската федерация - ВТБ Банк. 

Исковете бяха предявени преди повече от 3 години, като в основата на разногласието са изчезнали от сметка в Корпоративна комерсиална банка (КТБ) средства, предопределени за проекта „ Силвър Бийч “ край Балчик. В него трябваше да бъдат вложени общо 400 млн. $, като реализирането му беше поверено на дружеството с американско участие  “Еър Пропърти Дивелопмънт ”. Зад него стоят редица компании, кредитирани от КТБ, в този момент като ищци паралелно с Томов в качеството му на необикновен представител на синдика в Съда по неплатежоспособност на Съединени американски щати, са " Асет Мениджмънт ",  " Рудерсдал " и " Ол Сийз Пропърти 2 ".

Историята на проблема датира от 2008 година, когато КТБ отпуска заем на " Проджект Къмпани Дивелъпмънт " АД, гарантиран с ипотека върху 300 дка. горски парцел в покрайнините на Балчик, благосъстоятелност на  " Ол Сийз Пропърти 2 " ООД. Срокът за погасяване на заема е 5 месеца, само че това не се случва и той е удължаван неведнъж с анекси. До строителство обаче по този начин и не се стига, а през май 2011 година особено основаното за реализация на плана " Силвър бийч " сдружение " Еър Пропърти Дивелопмънт " е оповестено в неплатежоспособност. По това време дългът на " Проджект Къмпани Дивелопмънт " към КТБ възлиза към този момент на близо 6 млн. евро, като месец по-късно е трансфериран на " Финанс инженеринг ", а идната година - на " Сийк Фаундейшън " ЛЛС.  Последното сдружение е записано в щата Мисури, а негов прокурист е адв. Захари Томов. 

Тезата на ищците е,  

че им е нанесена вреда в размер на 65 млн. $ през записаната в Тексас " Еър Лоджистик Лимитид ", която се явява компания-майка на " Еър Пропърти Дивелопмънт ". 

" Еър Лоджистик Лимитид " банкрутира и надлежно не може да заплати задълженията си към ищците, а съгласно исковата молба това е станало поради " незаконен сговор " с присъединяване на Българска народна банка и BТБ Банк. Нарочно били източени отпуснати банкови заеми за реализацията на " Силвър Бийч ", с които са купени мексикански облигации. Така вместо да бъде развъртян планът, се стигнало до източване на средствата за него, което довело до продажба на земята, върху която трябвало да бъде издигнат, на цена от 65 млн. $.

Американският закон " РИКО " открива  

механизъм за преследване на лица и организации, които ползват средства придобити посредством рекет и корупционни дейности. По него може да бъде наложена както наказателна присъда от 20 години затвор, по този начин и да бъде предявен цивилен иск. Ищецът следва да потвърди съществуването на проведена незаконна група, като сходно на българското законодателство са дефинирани специфични условия за нейните признаци.  Нюйоркският съд отхвърляше дълго време да допусне делото за разглеждане точно поради неяснотите към ролята и основанията за привличане на множеството ответници.

С решението си по делото от 28 януари 2022 година

съдът в Ню Йорк в действителност не приключва делото, а удостоверява юрисдикцията си

във връзка с 8 от ответниците, срещу които производството ще продължи.  Това са  - Harris, Ayr, Angelov, All Seas Management, Blue Finance, Harriot, Grant Capital и BNYM (Първата група ответници). Делото против тези ответници ще продължи в Ню Йорк.   

Отказано е към този момент под изискване допускане на развой против друга група ответници с претекста, че описаните от тях дейности са се развили отвън територията на Съединени американски щати, респективно в България. На процедура става въпрос за делене на юрисдикции, което води до отчасти преустановяване на делото пред американския съд във връзка с някои от тях с изтъкване на националния съд с интернационална подготвеност да поеме делото против тях на  родна почва. 

В решението е указано, че то може да продължи пред съответната българска юрисдикция 

при съществуването на три условия.  

Първото е ответниците да се съгласят с персоналната пълномощия на българските съдилища. Второто - те да одобряват подготвеност по исковете против тези ответници. Третото - последните да се откажат от възраженията си за изтекла отминалост. 

Неизпълнението на тези условия, което е елементарно предвидимо, не води обаче до неспособност за разглеждане на делото в тази му част. Тъкмо противоположното - при неспособност за разглеждането му в българските съдилища за втората група ответници, сред които са подсъдимите Пеевски, петте български сдружения - Булгартабак, Българска народна банка, назначените от Българска народна банка квестори, ПИБ, Eaton Vance и ВТБ, делата още веднъж ще бъдат приобщени към главното и процесът против тях ще продължи в съда в Ню Йорк.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР